Een staande ovatie voor de kleuterjuf! [persoonlijke blog]

Onlangs werd mijn peuter een kleuter, en daarmee ging ook mijn laatste “baby” zijn veilige thuishaven verlaten. De wereld van school, speelafspraakjes, gevulde broodtrommeltjes en gymnastiek werden werkelijkheid. Voor mijn kleuter een wereld die open ging, voor mij een hoofstuk wat afgesloten werd. En zo breng ik hem dagelijks naar zijn klas, waar zijn vriendjes op hem wachten, maar ook zijn juf, die iedere ochtend weer vrolijk bij de deur staat te wachten om “haar” 30 kleuters te begroeten.

De dagelijkse zinnen
Ieder beroep heeft zijn lastige momenten, maar toch even een staande ovatie voor de kleuterjuf. Want hé, hoevaak roepen wij, moeders, wel niet: “Trek je schoenen aan!” “Waar zijn je sokken?” Eet je even door, anders komen we te laat!” “Ga je nou even aankleden!”of “Wil je even naar mij luisteren?”
Dan zwijg ik nog maar even over de onderlinge ruzies hier thuis, omdat de één andere ideeën heeft dan de ander. De boze buien, de aandacht die afdwaalt terwijl je probeert iets duidelijk te maken. De rommel die ze als een spoor achter zich aan laten slingeren en de aandacht die ze soms vragen als je net even bezig bent.

Respect voor de kleuterjuf
En dan heb je de kleuterjuf. Zij heeft de verantwoording over 30 kleuters. Daar waar ik mijn middag al gevuld vind met vriendjes of vriendinnetjes, heeft zij er dag in, dag uit 30. Ze zorgt ervoor dat de kinderen allemaal vermaakt worden. Ze gaat met ze gymen, wat betekent: 30 kinderen helpen aan- en uit te kleden, 60 schoenen bij elkaar houden, net als die 60 sokken. Helpen bij knopen open en dicht maken als kleuters naar het toilet moeten.

De kleuterjuf zorgt ervoor dat de kinderen optijd eten, dat ze aan haar dag programma voldoet, dat de kinderen stuk voor stuk de aandacht krijgen die ze verdienen en dat ze allemaal weer om 14.00 naar buiten komen. Precies optijd. Met hun jas aan, hun tasjes en alle knutsels die ze óók met 30 kleuters maakt. Met zoveel kleuters verven. Ik kan niet anders dan daar heel veel respect voor hebben.

Lieve kleuterjuffen, jullie zijn fantastisch!
Vanmorgen verliet ik de kleuterklas. Mijn kleuter was verdrietig bij het afscheid. Hij was niet de enige. Want met hem nog eens 4 kinderen die huilend, schreeuwend en spartelend om hun moeder smeekten.

En daar stond de kleuterjuf. Rustig, kalm, begripvol, troostend. Ze stond klaar voor alle kleuters. Verdrietig of niet. En dat verdient wat mij betreft een staande ovatie.

Lieve kleuterjuffen van Nederland. Ik vind jullie fantastisch!

Voor andere, persoonlijke, blogs van Trotse Moeders, klik hier >>>>

Voor persoonlijke blogs van Trotse Vaders, klik hier >>>>

About Marjolein van Beek

mayoleinvanbeek@gmail.com'
Wonend in de Achterhoek met mijn dochter Jasmijn (6 jaar), en mijn zoontje Daan (3 jaar), Mijn brood verdien ik als tandartsassistente. Dagelijks probeer ik een balans te vinden tussen een leuke mama zijn en een werkende vrouw te blijven. In mijn schaarse vrije tijd ga ik graag lekker op stap, trek ik me terug met een boek, of onderneem ik leuke dingen met mijn kindjes. In september 2013 bracht ik een boek uit over ontzwangeren met wellicht ooit een vervolg.....

Check Also

Mini-mornings: Bing in de bioscoop

Met een peuter of kleuter in huis, ken je vast Bing. En doordat Bing vertrouwd …