Silvester … en de onhandige dief [recensie]

Silvester is druk met school en zijn vrienden in de keet. Maar op een dag wordt er ingebroken in het dorp. Met een mes is de deur opengebroken en al het geld is weg. De politie gaat de inbraak onderzoeken en ze komen ook op school. Het hele dorp praat erover. En dan ziet Sil verdachte mensen bij Engelbert naar binnen gaan, en hij belt 112. En wat is het enge geluid dat hij hoort als hij een avond alleen thuis is?

Recensie
Silvester … en de onhandige dief is al weer het vierde deel over Silvester. Eigenlijk het vijfde, als je ‘Silvester … en de vreemde voorouder‘ ook meerekent.
Silvester is een serie graphic novels van Nederlandse bodem. En dat is natuurlijk superleuk, omdat de meeste graphic novels die we hier kennen vertaald zijn. Niek de Groot bijvoorbeeld. Ook aantrekkelijk van Silvester is dat de boeken leuk zijn voor jongens én voor meisjes, daar waar Het leven van een loser zich voor mijn gevoel toch primair op jongens richt (al vindt mijn jongste dochter ze best leuk om te lezen) en Het dagboek van een Muts bij uitstek meisjesboeken zijn.
Silvester gaat ook echt over een Nederlands thema: het verschil tussen stad en platteland. Silvester is in ‘Silvester … en de bizarre verhuizing‘ van de grote stad naar een dorpje in het oosten verhuisd. Het cultuurverschil is enorm voor hem, en dat blijft leiden tot grappige situaties. Ook Silvester … en de onhandige dief doen zich weer de nodige vreemde toestanden voor. Silvester leert ook iedere keer weer nieuwe woorden en houdt daar een woordenboekje van bij. Wat een ontzettend leuk idee en op heel veel manieren zelf ook over te nemen.
Silvester … en de onhandige dief is in 2017 rond de Kinderboekenweek verschenen, niet toevallig dat het ook goed bij het thema griezelen past.
Leuk van dit deel is dat er een aantal informatieve spreads instaan, die uiteraard prima in het verhaal passen. Over ‘Hoe zaag je een boom om’ bijvoorbeeld, of ‘Wat heeft een politie-agent in zijn wagen’. Ik denk dat als Willeke Brouwer dit volhoudt, dit een leuke meerwaarde van de serie wordt.
De boeken over Silvester zijn bijzonder geschikt voor jongere kinderen vanwege de grote letters en de vele afbeeldingen. Toch zijn ze ook leuk voor oudere kinderen, zoals mijn jongste dochter van elf hieronder beschrijft. Overigens verwacht ik dat het toch niet heel lang meer zal duren voor ze deze boeken niet bijster boeiend meer vindt …
Maar goed, ze heeft nu nog wel Silvester … en de onhandige dief voor ons gelezen. Ze schrijft ‘Ik vond dit een leuk boek. Ik heb alle boeken van de serie en vind ‘Silvester … en de bizarre verhuizing’ het leukst. De boeken zijn leuk omdat het verhaal en de tekeningen grappig zijn.
In dit deel vind ik het stukje dat Sjnizane komt het leukst.
Of wanneer Silvester de boef betrapt.’

 
Via de site van de uitgever kan je een aantal pagina’s van Silvester … en de onhandige dief inzien.
 
Silvester … en de onhandige dief – Willeke Brouwer
Graphic novel, gebonden, 224 pagina’s, Uitgeverij Callenbach
Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Evi en Eenhoorn – Graphic Novel serie voor kinderen die houden van eenhoorns, roze en humor

Dana Simpson heeft een hele aantrekkelijke Graphic Novel serie gemaakt, volledig in kleur. De doelgroep …

Share
Share