Mijn moderne prinses

Mijn dochter is 10 jaar, bijna 11. Ik vind haar het mooiste meisje van de hele wereld, en ze is altijd een echt “roze meisje” geweest: lange haren, jurken, glitter, roze… En ineens was het over. Nu is ze een stoer-en-meisjesachtig-meisje (zo noemt ze het zelf). Skinny jeans met gaten, stoere tops, dat soort kleding. En haar kamer is opnieuw geschilderd, geen roze muren en muren met glitters meer, geen prinsessen-stickers op de kast, geen K3 poster op de deur maar een “chill-hoek”, aquamarijn-kleur op de muur en een bed die er overdag als een bank uitziet en waar ze met haar vriendinnen kan babbelen.

Babbelen, dat doet ze nog wel. En ze heeft nog steeds lang haar. En ze is nog steeds het mooiste meisje van de wereld.  Ze is geen “roze prinsesje” meer, maar nog wel mijn prinsesje.

Wat nu zo toevallig is, is dat Disney (ja, Disney van al die prinsessen) de prinsesselijke eigenschappen eens goed bekeken heeft. Want ook bij Disney zijn de dames niet alleen bezig om een prins-op-het-witte-paard aan de haak te slaan, of om prinsesserige dingen te doen. Prinsessen zijn niet alleen maar mooi / lief, denk maar eens aan de vriendelijkheid van Belle (uit Belle en het Beest), het avontuurlijke karakter van Rapunzel en de zelfverzekerdheid van Tiana (De Prinses en de Kikker). Hieronder staat het bericht van Disney over het onderzoek wat ze aan deze gegevens gekoppeld hebben:

De lange lijst met karakteristieken en innerlijke kwaliteiten werd middels onafhankelijk onderzoeksbureau MetrixLab voorgelegd aan een panel van Nederlandse ouders met dochters in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar oud. Daarin konden ouders aangeven welke normen en waarden relevant zijn voor hun dochter, welke eigenschappen zij hun dochters nóg meer gunnen, en wat het belang is van sterke rolmodellen. Uit het ouderpanel is naar voren gekomen welke kwaliteiten en eigenschappen de ouders het belangrijkst vinden voor hun dochters:

De tien waarden van de moderne Prinses
1. Blijf vrolijk & speels
2. Leef gezond
3. Vriendelijk
4. Wees creatief
5. Geef nooit op
6. Kijk om naar anderen
7. Wees oprecht
8. Vindingrijk en inventief
9. Geloof in jezelf
10. Voel je moedig

Karin Luttenberg – bekend van haar besteller boek “Handlettering doe je zo!” en het gelijknamige programma op RTL – heeft de 10 meest gekozen waarden van de moderne prinses omgetoverd tot een inspirerende poster. Disney geeft de poster cadeau aan iedereen die durft te dromen en deze is te downloaden op www.disneyinspired.nl

Naast de krachtige eigenschappen van de hedendaagse prinsessen, heeft het onderzoek ook aangetoond wie de meest invloedrijke rolmodellen zijn voor jonge meiden. 90.4% van de Nederlandse kids zien hun moeder als rolmodel en voorbeeld.

Gezondheid, plezier en zelfverzekerdheid werden door de ondervraagde ouders als meest belangrijk gekozen, wanneer het aankwam op welke eigenschap ze het liefst in hun dochter willen terugzien. “De mooie kanten van je dochter zien, ze er zelf nog meer in laten geloven en ze tot ontwikkeling brengen” is een belangrijke uitdaging voor ouders. Ik denk dat veel Trotse Moeders zich daarin wel herkennen. En… voor mijn dochter is er nu een hele mooie poster die ze op haar kamer kan hangen!

Klik hier om de poster gratis de downloaden >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Prinses Corry [persoonlijk blog]

Op 8 december 2003 waren we in Haarlem, bij mijn lieve schoonouders die inmiddels allebei …

Share
Share