Waan je in de wereld van Burgers Bush [verslag & interview]

Stel dat je een tropisch regenwoud kan binnen stappen, stel hè, dan willen we toch allemaal binnentreden in deze wondere wereld, waar dieren niet in hokken leven, maar gewoon binnen handbereik vrij leven. En stel hè, dat je hiervoor niet duizenden kilometers hoeft te reizen, maar dit binnen je eigen land kan vinden. Dan wil je dit toch ervaren? Nou wij in ieder geval wel!

Christiaan, de vrolijke verzorger van Burgers Bush
Rond het middag uur worden we onthaald door de hoofdverzorger van Burgers Bush, Christiaan Luttenberg. Hij neemt ons mee naar het 150 meter lange en 90 meter brede stuk wat de dierentuin, Burgers Zoo, heeft bestempeld tot Burgers Bush.

In deze ruimte leven wel 1000 dieren en zijn er 1500 verschillende planten! Dat maakt deze ruimte ontzettend uniek, want in iedere hoek van de Bush vind je de meest prachtige planten, maar ook loslopende dieren, waardoor je je ogen uit kijkt.

Ecodisplay
Christiaan vertelt ons eerst informatief over de Bush. Dit gedeelte is in 1988 geopend voor het publiek als ecodisplay van de dierentuin. Wij leerden daarbij gelijk dat een ecodisplay een stuk nagebootst natuur is. Een stukje wereld. Net zoals de dessert. Doordat dit zo goed nagemaakt is, hebben de dieren ook echt een “thuis” gevoel. Dit is te merken doordat sommige dieren echt verstopt zijn, maar de hagedis binnen handbereik te zien is. Spannend!

Wormen maaltijd
Je zou denken dat alle dieren niet te observeren zijn omdat het er zoveel zijn, maar toch lukt het Christiaan en zijn collega iedere keer weer om alle dieren goed in de gaten te houden. Zo kan je de zieke dieren onderscheiden van de gezonde dieren, maar ook voor het voedsel word gezorgd. Hoewel de dieren ook de insecten en vissen eten die te vinden zijn in de Bush, want hé zo gaat het in de natuur, worden ze ook voorzien van koninklijke maaltijden.

Zo zien we de maaltijd van een Aardvarken. Een maaltijd mét wormen. Om stiekem een beetje kriebels van te  krijgen.Speciaal voor ons wordt het aardvarken even wakker gemaakt -sorry beestje- en maken we kennis met een echt aardvarken. Uniek, want meestal slapen ze overdag. Je moet dus in de Bush goed zoeken, en een tikkeltje geluk hebben, wil je een wakker aardvarken ontmoeten, maar ook slapend zijn ze hartstikke leuk!

Het geslacht van een krokodil
Daarna neemt Christiaan ons mee naar de krokodillen. Ook al zo spannend. Dit beestje wordt 2 keer per week voorzien van een vismaaltijd. En weet je wat zo leuk is? Dat het geslacht van krokodillen bepaald kan worden. Een krokodil legt zo’n 15 tot 20 eieren, en deze eieren liggen in een nestheuvel. De temperatuur bepaalt of het om mannetjes of vrouwtjes gaat. Weer wat geleerd van Christiaan!

We zoeken ook nog even naar de vleermuizen, die we helaas niet vinden, maar de schildpadden, vissen en prachtige vogels maken deze toch door het tropisch regenwoud een ware belevenis. En dan hebben we alleen nog maar één ecodisplay gezien van deze fantastische dierentuin!

Mangrove
Neem je tijd voor dit park, want naast burgers bush, dessert, ocean, safari, rimba en burgersdierenpark is nu ook de burgers mangrove geopend. Deze dierentuin biedt zoveel  kijk- en dierenplezier, dat je een dag in een compleet andere wereld bevind. En wil je wat weten over een bepaald dier? Er staan heel veel dierenkenners van burgers bush voor je klaar, die je vrijblijvend informatie geven over de dieren, hun verblijf, verzorging en overige aandachtspunten. Hoe leuk en leerzaam!

Bezoeken dus!
En als je dacht dat je alles dan wel gezien hebt in dit vermakelijk park, dan stuit je ook nog op een ontzettend leuke mangrove musical! Je hoeft je dus geen seconde te vervelen, en je “moet” dit park toch deze zomer echt op je to-do list zetten. Ik beloof je, je krijgt er geen spijt van!

Voor informatie over openingstijden van Burgers’ Zoo, klik hier >>>>

 

 

 

 

Share

About Marjolein van Beek

mayoleinvanbeek@gmail.com'
Wonend in de Achterhoek met mijn dochter Jasmijn (6 jaar), en mijn zoontje Daan (3 jaar), Mijn brood verdien ik als tandartsassistente. Dagelijks probeer ik een balans te vinden tussen een leuke mama zijn en een werkende vrouw te blijven. In mijn schaarse vrije tijd ga ik graag lekker op stap, trek ik me terug met een boek, of onderneem ik leuke dingen met mijn kindjes. In september 2013 bracht ik een boek uit over ontzwangeren met wellicht ooit een vervolg.....

Check Also

Burgers’ Zoo – beren, koraalduivels en vlinders [verslag]

We mochten voor trotse moeders naar Koninklijke Burger’s zoo. Wat een mooie dag om naar …

Share
Share