Fijn Konijn – prentenboek over leven en dood [recensie]

Konijn vindt het fijn om allerlei konijnige dingen te doen, zoals springen en graven en slapen. Maar hij doet ook onkonijnige dingen… Met muziek en kleur vult hij het bos. Door hem te voelen ook de andere konijnen zich fijn.Op een dag is hij plotseling verdwenen. Tot het verdriet van de andere konijnen komt hij niet meer terug, maar hij heeft wel iets achtergelaten…….

Recensie:
Samen met mijn kinderen bekijken we eerst de kleurrijke kaft van Fijn konijn. Het zwarte konijn wordt omringd door opvallende verfspatten. Het nodigt uit op dit stevige, grote prentenboek te openen.

Het verhaal over Fijn konijn wordt met korte zinnen beschreven op een speelse manier. De illustraties zijn opvallend en vragen om zelf er te bedenken wat konijnige dingen zijn. Een konijn vindt het fijn om te springen of om gaten te graven. Mijn kinderen bedenken bij ieder plaatje wat een voor een konijnig ding het kan zijn. Ze zien duidelijk uit de illustraties wat het kan zijn en roepen enthousiast mee!Verder in het boek van Fijn konijn vind je de onkonijnige dingen. Dit konijn vindt het namelijk ook heel leuk om muziek te maken en te schilderen. In zijn enthousiasme neemt “ Fijn konijn” het hele konijnenbos mee om het bos te vullen met kleur en muziek. Daar waar de konijnige dingen vrij beperkt waren aan kleuren illustraties bevatten de bladzijdes van de onkonijnige dingen heel veel kleur. De wisseling hierin is erg leuk!

En dan krijgen we een witte bladzijde. Konijn was weg. Mijn kinderen begrijpen eerst niet helemaal waar konijn zich kan bevinden, maar als ik ze het zwarte gat zien, begrijpt Jasmijn (6) dat konijn niet meer terug zal komen. Daan (3) begrijpt dit minder goed. Uiteindelijk laat konijn mooie herinneringen achter voor de andere konijnen, waardoor ze met een fijn gevoel terug kunnen denken aan “fijn konijn” .

Na een eerder meegemaakt verlies in 2014 en heel recent in mei 2017 hebben we na het lezen van dit boek een goed onderwerp om te praten over verlies. Het boek laat op een prachtige, speelse manier zien, dat verlies heel verdrietig is, maar ook zorgt voor leuke herinneringen. Dit boek speelt daar fantastisch op in, zonder de nadruk op de dood te leggen.

Konijn is weg, niemand weet waarheen, net als het echte leven. Maar tegelijkertijd zorgen de leuke herinneringen er voor dat we oppakken, dat wat ze achterlieten. Een aanrader die van mij 5 sterren ontvangt!

Fijn Konijn – Jo Empson
Nederlandstalig, hardcover, 28 pagina’s, Lemniscaat
Bestel dit boek hier >>>>

About Marjolein van Beek

mayoleinvanbeek@gmail.com'
Wonend in de Achterhoek met mijn dochter Jasmijn (6 jaar), en mijn zoontje Daan (3 jaar), Mijn brood verdien ik als tandartsassistente. Dagelijks probeer ik een balans te vinden tussen een leuke mama zijn en een werkende vrouw te blijven. In mijn schaarse vrije tijd ga ik graag lekker op stap, trek ik me terug met een boek, of onderneem ik leuke dingen met mijn kindjes. In september 2013 bracht ik een boek uit over ontzwangeren met wellicht ooit een vervolg.....

Check Also

Vol met wol

Soms worden er hele leuke prentenboeken uitgegeven. Vaak zelfs. En een enkele keer springt er …