Het kleurenmonster – emoties inzichtelijk maken voor kinderen [recensie]

Het kleurenmonster is helemaal in de war en voelt van alles door elkaar. Hij is blij, verdrietig, boos, bang en kalm tegelijk! Om hem te helpen om deze emoties allemaal een plekje te geven, laat een klein meisje hem met behulp van kleuren zien wat elk gevoel betekent.

Recensie
Uit de informatie van uitgeverij De Vier Windstreken:

Het prentenboek Het kleurenmonster (4+) van de Spaanse Anna Llenas legt de betekenis van veel voorkomende emoties op een originele en begrijpelijke manier uit met behulp van kleuren. Daardoor is Het kleurenmonster ideaal om met kinderen over gevoelens te praten.

Dat vond ik een intrigerende omschrijving, want praten met kinderen over emoties is reuze-belangrijk, maar ook lastig soms. Vroeger leerde ik de “4 b s: boos-bang-blij-bedroefd”, maar kinderen (en grote mensen) ervaren niet altijd een met één woord te omschrijven emotie.

Het kleurenmonster heeft daar ook last van. Gelukkig krijgt hij hulp die hem uitlegt dat er bij hem een heleboel emoties door elkaar zitten. Als draadjes kun je die emoties ontwarren en per gevoel uitleggen wat het is, hoe het voelt. Door er een kleur aan te geven, wordt het nog tastbaarder voor kinderen.

Voor kinderen vanaf vier jaar is het een prima boek om in huis te hebben. Maar ik denk dat je er met wat oudere kinderen nog veel meer plezier van kunt hebben. Met name wanneer je samen over de emoties in gesprek gaat.

Ik merkte dat toen ik met mijn 10-jarige dochter dit boek las en we bij deze tekst uitkwamen:
Verdriet is wensen dat iets anders is. Het is blauw, en nat als de zee en zoet als de regen. Als je verdrietig bent, wil je jezelf verstoppen alleen zijn. Je hebt nergens zin in.’
Mijn dochter zei: “ik wil helemaal niet verstoppen wanneer ik verdrietig ben, ik wil dan juist met jou kroelen”.

Zo kwamen we al snel op een mooi gesprek over dat iedereen wel dezelfde emoties kan hebben en kan benoemen, maar dat dat nog niet betekent dat het voor iedereen hetzelfde is.

En mijn eigen dochter vond de kleuren erg mooi. Ook dat er een kleur voor ‘kalm’ gemaakt was. Want soms ben je niet boos-bang-blij of verdrietig, maar gewoon kalm. Of je voelt je “roze”…….

Het kleurenmonster – Anna Llenas
Hardcover, 48 pagina’s, uitgeverij De Vier Windstreken
Bestel dit boek hier >>>>

 

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Disney – mijn eerste woordjes

Disney en kinderen, het lijkt een combinatie die vanzelfsprekend is. En nu is er, volgens …