Beste vrienden – literaire thriller van Sophie Hannah [recensie]

Er loopt een moordenaar rond die stellen van twee beste vrienden een voor een vermoordt. Vóór de moord blijken de slachtoffers een wit zelfgemaakt boekje te hebben gekregen, met enkele dichtregels. Maandenlang probeert de politie de moordenaar te pakken, maar zonder resultaat. Tot grote frustratie van rechercheur Simon Waterhouse. Maar dan komt stand-upcomedian Kim naar hem toe. Zij heeft zo’n wit boekje ontvangen, maar ze is nog springlevend. Ze kreeg het boekje na een optreden. Waarom? Want naar eigen zeggen hééft Kim niet eens een beste vriend of vriendin…

Recensie
De thriller Beste vrienden van Sophie Hannah begint zoals zoveel thrillers: een intrigerende moord (of eigenlijk maar liefst 4 moorden: twee vriendenparen) en een samengesteld politieteam wat de moorden op moet lossen. Ik vind dat een prima gegeven en houd erg van dit soort boeken. Maar op de cover staat ‘literaire thriller’, een term die te pas en te onpas op boeken verschijnt om ze daarmee meer elan te geven, denk ik vaak…

Beste vrienden verdient echter dit stempel ‘literair’, wat mij betreft. Als snel ontvouwt dit boek zich tot veel meer dan een thriller! Natuurlijk blijft het een intrigerend gegeven dat er iemand achter ‘beste vrienden’ aan gaat en wordt dit mysterie opgelost op een manier waarop je als lezer lekker mee kunt denken en iedere keer een andere kant op denkt, maar…

Voor mij was het op een gegeven moment vooral boeiend omdat er ongemerkt een andere hoofdpersoon dan een inspecteur of een moordenaar bleek te zijn: een stand-up comedian, die – net als de vriendenparen – een wit boekje had ontvangen wat bij de slachtoffers betekende dat ze op korte termijn vermoord zouden worden.

Wanneer het bijpassende witte boekje in het ziekenhuis gevonden wordt, waar haar grootmoeder overleden is, is het mysterie compleet. Waarom leeft zijn nog? Waarom denkt ze dat de persoon die het boekje gaf, niet de moordenaar is, maar is ze banger om hem terug te zien dan om de daadwerkelijke moordenaar tegen te komen?

En dan zijn er nog andere verhaallijnen, zoals een mysterie rond de zus van een agente en een dame die er van overtuigd is dat alle mannen (behalve haar eigen man) vrouwenhaters zijn. Heerlijk!

Het was gewoon een heerlijk boek om te lezen, ik heb er enorm van genoten, ook al verdween de oorspronkelijke intrige (de moorden) wat mij betrof op de achtergrond. Aanrader!

Beste vrienden – Sophie Hannah
Paperback, 430 pagina’s, uitgeverij De Fontein
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Het achtste boek

Het achtste boek werd aangekondigd als een ècht originele thriller. Ik ben benieuwd…. Inhoud Dertig …