Restafval [recensie]

Voor je kind doe je alles. Want als je kind gelukkig is, ben jij dat ook. We maken kinderen om zelf gelukkig te zijn. Hoe onzelfzuchtig zijn we dan?

Een moeder die door het kinderdagverblijf wordt opgebeld omdat haar dochtertje ziek is geworden, wordt op het parkeerterrein neergeschoten. Het tragische incident wordt gevolgd door een reeks van misdaden die op een uiterst bizarre wijze met elkaar verbonden zijn.

De maakbaarheid van geluk heeft een hoge prijs.

Patricia Rodiers en haar team staan voor een raadsel. Met de hulp van Marnix Veldkamp probeert ze de zaak te ontrafelen. De ontbrekende sleutel saboteert niet alleen de zoektocht naar de dader, maar ook het liefdesgeluk in haar prille relatie.

Recensie
Heerlijk, het nieuwste boek van Katrien van Effelterre ligt in de brievenbus… Ik heb genoten van haar eerste thriller: Levend Aas (hieronder de link naar die recensie) en keek al een tijd uit naar het nieuwe boek, wederom met rechercheur Patricia Rodiers in de hoofdrol.

Levend aas [thriller-recensie]

Soms leidt het privé-leven van hoofdpersonen ergerlijk af van het verhaal, maar naar hoe het Patricia Rodiers en andere ‘oude bekenden’ uit het vorige boek zou gaan, was ik wel benieuwd! Overigens is Restafval prima los van het eerste boek te lezen.

Het boek begint met de in de inleiding omschreven moord op een moeder en gaat verder met een hoofdstuk waarin Patricia en haar vriend (ik vertel even niet hoe hij heet in geval je eerst Levend Aas wilt lezen…) van elkaar liggen te genieten. Er komen vrij expliciete vrijscènes voor in dit boek. De telefoon onderbreekt hun dag en markeert het begin van een zoektocht naar een moordenaar die wel een heel bijzonder patroon volgt.

De eerste, en ook latere moorden en andere vergrijpen hebben een aantal dingen met elkaar gemeen. Ze liggen op een geografisch rechte lijn (maar waar is het begin, en vooral: waar is het einde?) en de slachtoffers hebben allemaal iets te maken met een vervulde kinderwens. De cover gaf daarover al iets weg…

Heel subtiel brengt Katrien van Effelterre een aantal voorbeelden van ‘maakbaarheid’ naar voren. Een kind samentellen, op basis van innerlijke en uiterlijke kenmerken van een donorvader en donormoeder, genderselectie, IVF, IUI, ICSI, adoptie, abortus…. Het komt allemaal op een respectvolle manier naar voren in Restafval en zet de lezer aan het denken. Waarom willen mensen een kind? Ten koste van wat? Waarom wordt welke keuze gemaakt?

Respect voor de manier waarop Katrien van Effelterre deze onderwerpen verweeft in een uiterst spannende thriller. Een thriller waarin het leven van een aantal mensen verdiept wordt en waarin langzaam toegewerkt wordt naar een ontknoping, waarin alles samenvalt. Prima gedaan.

Ik vond Levend Aas al een erg goed boek, dit boek was zo mogelijk nog beter. Ik hoop dat er een hele lange reeks van boeken met Patricia Rodiers in de hoofdrol aan gaat komen, de komende jaren. Aanraders!

Restafval – Katrien van Effelterre
Paperback, 351 pagina’s, uitgeverij AquaZZ
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

De Stamboom

Wat als je er achter komt dat je familie van een seriemoordenaar bent? Inhoud Liz …