Carve the Mark [recensie]

In dit fantastische sciencefictionverhaal creëert Veronica Roth (auteur van de Divergent-serie!) een universum waarin iedereen een unieke gave heeft. Cyra’s gave geeft haar pijn, maar ze kan ook anderen onnoemelijk veel pijn doen. Haar broer Ryzek heerst als wrede tiran over hun land, Shotet. Ryzek misbruikt Cyra’s gave om zijn vijanden te martelen. Maar Cyra is meer dan een wapen in handen van haar broer: ze is snel, veerkrachtig en slimmer dan hij denkt. Wanneer de knappe Akos uit het vredelievende, naburige rijk Thuve als gevangene in Cyra’s wereld terechtkomt, lijkt de vijandschap tussen hun landen en hun families onoverkomelijk. Samengebracht door het lot moeten ze een allesbeslissende keuze maken.

Recensie
Science Fiction…. Ik heb dit genre lang verbonden aan de stripverhalen uit mijn jeugd, waarin nog marsmannetjes voorkwamen en later aan de series Alf en BattleStar Galactice en de film E.T. Van “grote-mensen-science-fiction” moest ik niet veel hebben. Tot mijn jongste zoon zich ging interesseren in Star Wars. En eigenlijk vind ik het wel leuk, zo’n hele wereld in een toekomst. Toch is Carve the Mark het eerste boek in dit genre wat ik lees (Sjors en Sjimmie naar de Pintoplaneet niet meegeteld).

Ik moest er wel echt inkomen. Er komen allerlei namen voor die wij niet in ons dagelijks leven tegenkomen. Zowel mensen als planeten. En dan is er nog de hele structuur, met een stroomvloed, orakels, lotsbestemmingen, families, rituelen etc.

Maar wanneer de omgeving die zeer beeldend omschreven wordt, wat vertrouwder wordt voor de lezer, is het heerlijk om er in te duiken. Er worden twee mensen gevolgd: Cyra en Akos. En daarnaast een heleboel mensen die direct met hen te maken hebben.

Het verhaal zelf in het kort samenvatten, is voor mij niet te doen. Ik wil wel meegeven dat ik het boek, toen ik er eenmaal “in” zat, in één ruk heb uitgelezen. En dat ik het, voor het genre Young Adult, behoorlijk heftig vond. Maar “de Young Adults van tegenwoordig” zijn vast meer gewend dan ik toen ik hun leeftijd had.

Het boek zit fantastisch in elkaar en eindigt gelukkig op een manier die ruimte laat voor een vervolg. Ik hoop dat er een tweede deel van Carve the Mark komt en dat het van hetzelfde niveau zal zijn als dit eerste boek. Ik ben fan!

Carve the Mark 1 – Veronica Roth
Paperback, 416 pagina’s, uitgeverij Van Goor
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Mijn jaar na jou

Als je zou kunnen sterven van schuldgevoel, dan zou ik dood zijn. Zoals ook eigenlijk …