Een bezoek aan SEA LIFE Oberhausen, net over de grens [verslag]

“Vroeger” gingen we regelmatig naar het Natuurcentrum in Ameland. Er is daar een enorm aquarium, met een hele grote glasplaat ervoor. Daar zijn banken, maar mijn kinderen en ik gingen meestal op een grote zitzak liggen en konden dat geruime tijd naar de vissen kijken. Zeevissen, zoals roggen en kleine haaien. Schitterend! Het heeft iets betoverends om naar de onderwaterwereld te kijken. Het tempo is er anders, de kleuren zijn anders. Het is echt een andere wereld. 

En in die wereld kun je je helemaal onderdompelen (zonder nat te worden 😉  ) in SEA LIFE Oberhausen, Duitsland. Duitsland klink misschien ver weg, maar vanaf Hilversum ben je er in ruim anderhalf uur. Het is niet ver van de Nederlandse grens en echt een prima bestemming voor een dagje uit met kinderen. Sealife is overigens ook voor “grote mensen” een aanrader, ook wanneer je al een keer ergens anders een dergelijk zee-aquarium gezien hebt.

In SEALIFE Oberhausen zijn diverse (ruim 50!) kleinere en grote aquaria. Je loopt een route waarbij je verschillende onderwaterwerelden ziet. Zo zie je een enorme diversiteit aan zeeleven, van vissen uit onze eigen Noordzee tot tropische vissen, van otters tot sidderalen en zeepaardjes en van haaien tot kwallen en schildpadden, er is enorm veel te zien.

Er is ook veel te leren! Er staat steeds goed aangegeven welke vissen en andere dieren je in de aquaria kunt zien (leuk om ze samen met je kinderen te zoeken, sommige kunnen zich goed verstoppen, maar we hebben ze allemaal gevonden!). Ook informatie over hoe de mens het leven in zee schade aanbrengt en wat je daar zelf (ook als kind al) tegen kunt doen, is op verschillende punten terug te vinden.

Bij diverse aquaria is ook regelmatig iemand die uitleg geeft en er zijn natuurlijk de voertijden waarop je veel activiteit kunt zien. De manier waarop de route is ingedeeld, maakt dat je zonder veel moeite, veel kunt leren. Ik heb bijvoorbeeld nog niet eerder een aquarium gezien waar je echt goed kunt zien hoe vissen in scholen zwemmen.

Maar los van dat alles is het enorm genieten om de route in Sea Life op je gemak af te lopen. Om het verschil tussen roggen-eieren en haaien-eieren te zien, om te zien hoeveel stroom een sidderaal levert (mijn oudste zag het al helemaal zitten om op die manier ons huis te voorzien van electriciteit, onze muren zouden dan vervangen worden door grote aquarium-bakken. Op zich heb ik er niets op tegen, maar ik heb hem toch maar gevraagd om eerst de boel eens door te rekenen….)

Er waren zeedieren die ik nog nooit gezien heb, zoals  een soort ‘pieren’ die helemaal in het zand konden verdwijnen, dan zag je alleen nog een klein kopje. Schitterend. Wat helemaal bijzonder is, is om in het gedeelte waar je een ‘duiker’ bent te lopen. Je kunt dan letterlijk onder het wateroppervlakte door lopen, de vissen zwemmen gewoon over je heen!

Ik heb ademloos staan kijken naar het tropische rif met alle prachtige, gekleurde vissen. Wat is de natuur toch mooi en wat fijn dat we er in Sea Life van kunnen meegenieten! Ook mijn kinderen waren enthousiast. Ondanks dat we dit dagje-uit gingen combineren met een bezoekje aan het bijna naar SeaLife gelegen LEGOLAND, hebben ze geen moment geprobeerd om te versnellen. Ze hebben echt de tijd genomen om alles in zich op te nemen en hebben, net als ik, lange tijd naar de verschillende zee- en oceaanwerelden staan kijken. Erg fijn om te zien dat ook mijn kinderen daar zo van genieten!

Er zijn trouwens ook allerlei dingen te ‘doen’ op de route. Van het ‘opgraven van een fossiel’ tot het ‘in-een-schildpadei-zitten’ en kwissen doen, er is genoeg. Hoewel de kinderen dit allemaal leuk vonden, hebben ze vooral van alle prachtige dieren genoten en na afloop aangegeven graag snel nog een keer terug te willen! We zijn er ruim twee uur geweest en dit uitje is dan ook prima te combineren met een van de andere activiteiten in de buurt.

Wij kozen voor LEGOLAND Discovery. Er zijn, wanneer je deze combinatie maakt, voordelige combi-tickets te koop en beide uitjes zijn, qua tijd die je er doorbrengt, prima te combineren. Wanneer je dit wilt doen, kun je het beste in P3 parkeren. Deze ligt op loopafstand van beide locaties en is nog gratis ook. Op bovenstaande panoramafoto zie je zowel Sealife (rechts) als LegoLand (links), je ziet hoe dicht het bij elkaar ligt!

Voor meer informatie over openingstijden, prijzen etc van Sea Life Oberhausen, klik hier >>>>

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Spelen met LEGO, maar dan met vele extra’s; bij LEGOland Discovery Centre [verslag]

“Met LEGO kun je alles maken” is het deuntje wat door me heen gaat wanneer …