Drakensteen – deel 3 van De Kronieken van de Zeven Eilanden [recensie]

drakensteen-cover-offDe levens van Raben en Calli zijn inmiddels flink verstrikt geraakt met die van piraten, machtswellustelingen en magische wezens. Vooral de Dwingers zitten hen dwars. Zij proberen nog altijd via hun leidstenen de heerschappij in het Rijk van de Zeven Eilanden over te nemen van Heerseres Shintelle. Het leger van mengwezens dat Shintelle heeft vervaardigd om hen te bestrijden, is niet zo sterk en standvastig als zij dacht. Alle hoop op rust in het Rijk van de Zeven Eilanden is daarom gevestigd op haar broer, de voormalige erfjonker Enzor. Zou hij zijn plek op de burcht terug weten te winnen?

Recensie
Eindelijk …, het derde en laatste deel van de trilogie De Kronieken van de Zeven Eilanden!

De Kronieken van de Eilanden is een fantasy serie, in eerste instantie bedoeld voor jeugd vanaf een jaar of twaalf, maar ook zeker aantrekkelijk en interessant voor jongvolwassenen en volwassenen. De enige voorwaarde is dat je fantasy kan waarderen. Een andere, magische, wereld dan de onze, bevolkt door andere wezens en met een andere ordening in bijvoorbeeld tijd en plaats. Als je daar wat sceptisch tegenover staat, is Drakensteen niet echt jouw boek …

drakensteen-cover-en-kaart drakensteen-proloog

Om die andere wereld volop te kunnen waarderen, zijn de eerste pagina’s van Drakensteen heel handig. Voorin is een prachtige wereldkaart opgenomen, gevolgd door een paar lijstjes: de zeven eilanden, de tien maanden van het jaar, 25 dagen van de maand en de belangrijkste personen. Direct wordt duidelijk dat je even moet omschakelen en je onderdompelen in het verhaal.

drakensteen-lijstjes
Drakensteen is het derde deel van een serie en volgens mij moet je echt de voorgaande twee delen gelezen hebben om er volop van te kunnen genieten. Het was (in ieder geval gevoelsmatig) al even geleden dat ik De heersers van Kir en De oude magie had gelezen, maar toen ik eenmaal in het verhaal zat kwam ook alles weer terug. Tja, Drakensteen is gewoon 53 hoofdstukken, 437 bladzijden lang genieten vond ik!

drakensteen-tekst-2 drakensteen-indruk-tekst

Drakensteen is erg mooi geschreven en leest prettig. Ik vind het niet een boek dat je even snel tussendoor leest, maar juist een verhaal om in alle rust van te genieten. De hoofdstukken zijn niet heel erg lang, maar het boek snel opzij leggen doe je niet, daar is het verhaal te boeiend voor. Ook te complex eerlijk gezegd, met alle personen en ontwikkelingen. Een beetje tijd hebben om door te lezen is wel aan te bevelen. Tenslotte is het boek behoorlijk spannend, dus waarom zou je het überhaupt aan de kant willen leggen …?

drakensteen-van-alles
Er zijn overigens meer mooie fantasy-series voor kinderen! Voor wat jongere kinderen is de serie Spirit Animals aan te bevelen. Ook De Tempel van de Spiegels is wat toegankelijker dan De Kronieken van de Zeven Eilanden, maar iets meer op meisjes dan op jongens gericht. Heel anders dan Drakensteen en de voorgaande delen, maar even de moeite waard zijn De Boeken van het Begin.

drakensteen-kaart drakensteen-hoofdstuk-1

Graag attendeer ik je hier ook op het interview met Mariëtte Aerts op Hebban, uit februari 2016 toen nog niet bekend was wanneer Drakensteen zou verschijnen. Ze vertelt over haar liefde voor het fantasygenre.

Drakensteen – Mariëtte Aerts
Fantasy, paperback, 440 pagina’s, Uitgeverij De Vier Windstreken
Bestel dit boek hier >>>>

 

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De Wolventemmer, Opgejaagd – jeugdboek Barbara Jurgens

Als wolventemmer is het Runa’s taak om de bedreigde wolven uit Italië naar een veilige …

Share
Share