Een paard voor Rik: AVI leesboekje [recensie]

De man van de koets is boos.               
Hij wijst naar het paard,
‘zijn been is stuk.
Ik hoef hem niet meer,
Ik schiet hem neer.
‘Nee zegt Rik,
dat mag je niet doen.

Recensie
Dat komt goed uit! We mogen een leesboekje voor kinderen vanaf 7 jaar uit proberen. Mijn zoon zit in groep 3 en is druk bezig met lezen, dus hij is de perfecte kandidaat om ‘Een paard voor Rik‘ te testen. Samen gaan we er voor zitten en we spreken af dat we om en om een bladzijde voorlezen.

Het verhaal gaat over Rik die bij zijn neef Jon woont. Rik moet een zak met een pil bij boer Mak brengen. Onderweg komt hij een koetsier tegen. Zijn paard is gevallen en nu is zijn been stuk. De koetsier wil het paard neerschieten, maar dat wil Rik niet. Hij mag het paard mee nemen. Hij noemt het paard Kik.

Maar wat moet hij met een paard dat gewond is? Indianenmeisje Maan helpt hem Kik naar de medicijnman te brengen. Die zwachtelt het been in en zegt dat het Kik rust nodig heeft. Een week later mag Rik het Kik weer ophalen. Hij heeft een tuig voor Kik gekocht. Het been van Kik is weer beter, Rik trakteert Maan en de medicijnman op taart.

Mijn zoon moet erg lachen om het verhaal ‘Een paard voor Rik‘ en ik ben supertrots op hem dat het lezen al zo goed gaat. De tekst is uitstekend geschikt voor kinderen die net leren lezen en/of kinderen die (nog) moeite hebben met lezen. Het leesniveau is AVI M3 en komt voor in de Dyslexie letter Heineman Special. Dit is een lijst waarin boeken staan die erg geschikt zijn voor kinderen met dyslexie.

In de tekst staan wel een paar regels die ik liever anders had gezien, ‘ik schiet je dood’, ‘rot op dan’, vind ik persoonlijk niet geschikt voor in een leesboek voor kinderen vanaf 7 jaar. Maar de rest van het verhaal en ook de tekeningen in het boekje zijn erg leuk. 

Naast ‘een paard voor Rik‘ zijn er nog 3 boeken over cowboy Rik verkrijgbaar:
De bankroof
De ramp van goudgroef
De spookstad

Een paard voor Rik – Lida Dijkstra
Uit de serie Boemerang voor Makkelijk Lezen. Deze boeken passen bij de leeftijd, maar zijn eenvoudiger qua leestechniek
Zelfleesboek AVI M3, hardcover, 40 pagina’s, uitgeverij Maretak
Bestel dit boek hier >>>

 

Share

About Sigrid Metz

sigridmetz@gmail.com'
Trotse "mem" van zoon Niels (okt. 2009) en dochter Rixt (aug. 2012). Zoals de titel "mem"al aangeeft, wonen wij in friesland. Ik ben werkzaam als dierenartsassistente. Genieten doe ik van quality time met mijn gezin , maar ook van heerlijk rustig een tijdschrift lezen of leuke dingen te ondernemen met vriendinnen. Ik hoop dat jullie genieten van het lezen van mijn recensies.

Check Also

Zelf leren lezen met Stink AVI’s

Echt leren lezen is vooral oefenen. Eerst met letters en klanken, daarna met woordjes. Voordat …

Share
Share