Zwijmelen bij puberdrama’s met “Tot je weer ademen kunt”

9789026621970-tot-je-weer-ademen-kunt-l-lq-fMet haar debuut “Tot je weer ademen kunt” begint Jessica Winter een serie jeugdromans die de fans van Jennifer Smith en Maaike en Domenico zal aanspreken. Op het eerste gezicht kunnen de levens van Julia en Jeremy niet meer verschillen. Buiten wat onderlinge treiterijen delen ze niets met elkaar. Dat verandert op slag als Jeremy bij toeval een geheim ontdekt dat Julia al jaren probeert te verbergen. Voor het eerst in zijn leven moet Jeremy werken voor iets; hij moet Julia’s vertrouwen winnen om haar te kunnen helpen. Maar hoe dichter hij bij haar komt, hoe meer hij zich realiseert dat niet alleen haar façade afbrokkelt. Al sinds haar kindertijd is Jessica Winter verzot op romantische verhalen, met diepgang. Al jaren droomde ze ervan zelf een boek te schrijven. Ze woont met haar man in Linz en werkt met veel plezier als orthopedagoge. In de avonduren schreef ze ‘Tot je weer ademen kunt’.

Recensie
Leuk om eens een “jeugdroman” te lezen. Het boek Julia en Jeremy 1 – Tot je weer ademen kunt is bedoeld voor 13 tot 15-jarigen en dat merk je meteen. Ik moest zelf wat gniffelen om al het drama, want dat is er in dit boek in overvloed. Het speelt zich af op een Amerikaanse Highschool in het laatste jaar. Twee hartsvriendinnen Julia en Gracie, hebben allebei veel problemen thuis. Gracie heeft een handtastelijke stiefvader, Julia wordt thuis ernstig mishandeld en geestelijk verwaarloosd.

Jeremy, de held in dit romantische verhaal is een sporter op hoog niveau die zijn schouder dusdanig blesseert dat ie nooit meer kan spelen. En zijn moeder is er toen hij nog heel jong was vandoor gegaan. En dan hebben we het nog niet gehad over de dramatische dood van de broer van Julia en het auto-ongeluk dat Gracie krijgt, waarbij haar handtastelijke stiefvader om het leven komt en Gracie in een coma belandt. Het gaat van kwaad tot erger.

20161125_101947

Halverwege het boek kreeg ik een gevoel van vlek op vlek, want het drama bleef hand over hand toe nemen en de problemen voor de jonge helden stapelden zich op tot ongekende hoogtes. Voor een volwassenen wordt het al gauw te veel. Maar de jeugdige lezers zal het zeker aanspreken. Ik weet nog dat ik in mijn pubertijd leefde voor al die drama’s. Het kon mij niet dramatisch genoeg zijn. En je bent ook zo bloedserieus op die leeftijd! Enig relativeringsvermogen is de gemiddelde puber vreemd en de hele wereld is een tranendal. Dus ik verwacht dat menig puber weg zal zwijmelen bij dit dramatische, edoch romantische liefdesverhaal, met een gelukkig vrij onnadrukkelijk christelijk tintje.

20161125_102013

Op het einde van het boek gloort er hoop: Julia en Jeremy komen dichter tot elkaar en krijgen zelfs bijna verkering. Maar dan gooien Julia’s ouders haar het huis uit, nadat ze haar nog een keer flink in elkaar geslagen hebben en het boek eindigt met een heuse cliffhanger: Julia kan zich met haar laatste krachten naar het huis van Jeremy slepen en valt daar door alle pijn, flauw in zijn tuin. Ze kan hem gelukkig nog net een sms-je sturen voor ze haar bewustzijn verliest… Oh jee, als dat maar goed afloopt. Als ik het goed begrijp is dit deel 1 van een serie, dus er staat nog veel meer drama op stapel.

header-tot-je-weer-ademen-kunt-872x323

Tot je weer ademen kunt is afwisselend vanuit het perspectief van Julia en Jeremy geschreven. Dat is slim omdat het daardoor niet een typisch romantisch meisjesboek wordt. Er zijn ook lange uitweidingen over American Football waar ik niks van begreep maar die sportfanaten wellicht aan zal spreken. Ik kreeg de indruk dat de schrijfster echt geprobeerd heeft een boek te schrijven dat voor zowel jongens als meisjes leuk is.

Of dat echt gelukt is kan ik niet goed beoordelen. De karakters zijn zo plat als een dubbeltje en van enige reflectie is totaal geen sprake. Waarom zijn de ouders van bijvoorbeeld Julia zo wreed? En waarom is de moeder van Jeremy er vandoor gegaan en wil hij zijn vader zo graag pleasen? Maar aan de andere kant: het leest lekker weg, je hebt het zo uit terwijl je dan toch het gevoel hebt veel meegemaakt te hebben. Ik denk dat menig puber hier lekker bij weg kan zwijmelen. Alleen voor een goede nachtrust moet je dan toch ook de volgende delen lezen.

Julia en Jeremy 1; Tot je weer ademen kunt – Jessica Winter
Paperback, 352 pagina’s, uitgeverij Callenbach
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Pien

pien@hupemail.nl'
Mijn naam is Pien en ik ben trotse moeder van 4 kinderen. Zoon B is 8, en M, T en P zijn een twee-eiige drieling van 5; 2 jongens en 1 meisje. Ook hebben we nog 2 katten met de klinkende namen Postbode en Rode Gerrit. Ik ben al meer dan 10 jaar getrouwd met meneer B. en ik werk 4 dagen per week in de culturele sector.

Check Also

K3 – Vleugels [première-verslag van de nieuwe show van K3]

Het verslag van de première van de nieuwste show van K3: Vleugels komt van mijn …

Share
Share