Première van de thriller-musical VALS, naar het 12+ boek van Mel Wallis de Vries [verslag]

Mijn oudste zoon had, toen hij net 10 jaar was, kennisgemaakt met de boeken van Mel Wallis de Vries en hoewel hij niet tot de doelgroep hoorde (Young Adults), vond hij ze erg goed èn spannend. Hieronder zijn eigen recensie van het boek Vals:

Vals [recensie]

Erg leuk dus om nu hij wèl 12+ is, naar de première van de theaterversie van Vals te gaan! Samen met zijn beste vriendin, ongeveer even oud als hij, gingen we naar theater Flint in Amersfoort, waar we feestelijk werden ontvangen. Een première is toch wel echt bijzonder op die manier.

premiere-musical-thriller-vals-mel-wallis-de-vries-theater-verslag-copyright-trotse-moeders-1

Vals is een thriller die over vier vriendinnen gaat aan het eind van hun middelbare-schooltijd. Jongens, feesten, roken, drinken, seks… het zijn allemaal thema’s die hen bezighouden. Dit èn het feit dat de thrillermusical ECHT spannend is, maakt dat ik de leeftijdsindicatie 12+ zéér terecht vind.

Qua affiniteit met de onderwerpen, zou de grens zelfs nog wat naar boven gesteld mogen worden, hoewel de twee 12-jarigen die ik bij me had, het verhaal prima konden volgen. Het verhaal in het kort:

Een groepje vriendinnen logeert in een afgelegen vakantiehuisje in de Ardennen. Door het slechte weer sneeuwen ze in. Er is geen elektriciteit, het mobiele netwerk is uitgevallen en het dichtstbijzijnde huis is een paar kilometer verderop. Ze doen er eerst een beetje lacherig over, maar dan verdwijnt één van de vriendinnen opeens na een ruzie.

De overgebleven meiden zijn bezorgd, maar denken dat hun vriendin naar huis is gegaan. Als er daarna nog iemand verdwijnt en ze bloedsporen vinden in de sneeuw, maakt de bezorgdheid plaats voor angst. Door het slechte weer kunnen ze geen kant op en de sfeer wordt steeds grimmiger en angstaanjagender. Wie heeft het op de meiden gemunt? Weten ze eigenlijk wel alles van elkaar?

Wanneer je de zaal binnenkomt, ziet het toneel er als volgt uit:

Zonder verdere inleiding word je, met een knal, direct op een spannende scène getrakteerd waardoor je aandacht gegarandeerd gegrepen wordt. Het is echt een spannend verhaal, ook wanneer er niets spannends gebeurt. De omzetting van het boek naar deze musical is perfect gedaan. Mijn zoon herkende het boek er helemaal in. De ‘gedachten’ van de vier meisjes die je in het boek gewoon kunt lezen, zijn op een prima manier omgezet. En de liedjes zijn prachtig gezongen en maken het verhaal helemaal compleet.

Wat een schitterende stemmen, daar alleen al heb ik van genoten. Ook het spel van de acteurs was overtuigend. De rol van Pippa leek me het meest ingewikkeld om vorm te geven, maar dat werd werkelijk fantastisch gedaan. Het applaus na afloop was dan ook meer dan terecht, het was een voorstelling van topkwaliteit, zowel qua verhaal en spel als qua zang.

Priscilla Knetemann – Vivian Panka – Rianne Peterson – Stef Spits – Patricia van Haastrecht

We hebben alle drie genoten en ik kan iedereen met kinderen boven de 12 jaar aanraden om te gaan kijken. Ook als mee-kijkende volwassene heb ik een prima avond gehad.

Voor de speellijst, klik hier >>>>

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

De weg naar huis – Sebastian Fitzek

Een verontrustend telefoongesprek, een sterfdatum in bloed, en nog twee uur tot die dag aanbreekt… …