Wereldreis in Gelderland

Van de Hoge Veluwe geniet ik de laatste jaren vooral via de Facebook pagina van een vriend die er elk weekend voor dag en dauw op uit trekt om jaloersmakende foto’s te schieten  van de adembenemend mooie landschappen. De uitnodiging voor het bloggersweekend van de Gelderse streken nam ik dan ook dankbaar aan. Eindelijk weer op de heerlijke Veluwe. De hoogtepunten van het weekend deel ik graag met jullie.

De accommodatie, Landal Coldenhove te Eerbeek, is niet alleen een ideale uitvalsbasis voor uitstapjes maar ook een geweldige vakantiebestemming op zichzelf. De bungalows zijn comfortabel en van alle gemakken voorzien, met een royale tuin rondom. Het ligt bosrijk, tussen de wildroosters, midden in de natuur. Naast de speeltuin zijn er een zwembad, kinderboerderij, sportveld, binnenspeeltuin, bowlingbaan en een dagelijks variërend activiteitenprogramma.

20160916_183837
Haute cuisine in de Brasserie van Landal

Op het terrein is een ruim gesorteerde supermarkt met onder meer delicatessen van de streek zoals het Gelderse Schavuit bier, Veluwse worst en heerlijke jams. Verder is er een eetcafé, snackbar en een brasserie waar zoveel mogelijk met biologische en streekproducten wordt gewerkt. Deze brasserie heeft naast een kaart voor fijnproevers ook een kinderbuffet met de klassiekers als friet, appelmoes en kipnuggets. Met een raadspelletje worden de kleine gasten toch nog uitgenodigd om nieuwe smaken te ontdekken. Er worden buiten marshmallows geroosterd bij een grote vuurkorf en de kinderen hebben al vriendschappen gesloten. We moeten hen losscheuren om nog een goede nachtrust te pakken. Die hebben we echt nodig want we hebben een vol programma morgen.

20160916_184023

De weg naar het Afrikamuseum voelt al buitenlands aan; in heuvelachtig gebied heb je al snel het gevoel niet in Nederland te zijn. De gids leidt de kinderen speels door de expositieruimten met primitieve gebruiksvoorwerpen met allerlei quizvragen. Ook interessant voor volwassenen trouwens. Verder is er een collectie te zien van hedendaagse Afrikaanse kunstenaars, die aan onderwerpen van vandaag adresseren zoals gezondheid en politiek.

20160917_114339

Als je naar buiten loopt en de tuin instapt, kom je in het allerleukste deel van dit museum en ben je echt even in Afrika. Nagebouwde huisjes, compleet ingericht en met een barretje waar swingende muziek uit de speakers galmt. Het was een zonnige dag, dat helpt het voorstellingsvermogen ook.

20160917_113852

De wereldreis gaat verder de Duivelsberg op via buitenaards mooie kronkelende paadjes door een prachtig bos. Waar een wirwar van wandelpaden bij elkaar komt vinden we Pannenkoekboerderij de Duivelsberg. De lekkerste pannenkoeken ever volgens mijn kinderen. Hier komen we zeker terug voor een wandeling, want daar hadden we nu helaas geen tijd voor. Er stond ons namelijk een expeditie te wachten door de meest uiteenlopende natuurgebieden ter wereld, bij Burgers Zoo.

20160917_152124

De gids vertelde ons precies door welk ecosysteem we heen liepen en welke planten en dieren daarbij horen. Tussen de luchtwortels van de ficussen in het tropisch regenwoud van de Bush
maakten we van dichtbij kennis met vleermuizen, capybara’s en zeekoeien.  In de Ocean kwamen we de blauwe kogelvis tegen die onlangs naar de tandarts is geweest. Zijn tanden waren te lang geworden en daar moest een stukje van af. Een Japanner ziet in deze kogelvissen (Fugu) direct een bordje zeer kostbare sashimi. Fugu is een levensgevaarlijke delicatesse vanwege de giftige organen die alleen een ervaren, vakbekwame chef kan verwijderen. Over ieder levend wezen wist de gids alle intieme details. Zo weten we nu hoe je bij roggen het geslacht kunt herkennen en dat een mannetjes rog een dubbel geslachtsorgaan heeft. We kennen de kappersvisjes van de koraalriffen en de familierelaties van de gitaar roggen in de Ocean. We hadden hier nog dagen kunnen rondlopen.

Zelden zagen we eerder zoveel van de wereld in 48 uur. De Gelderse streken is een wereldreis op zakformaat en binnen handbereik.

Share

About Soo Choi-Bosman

hwoaranggirl@gmail.com'
Ik ben Soo, getrouwd met Beau en de Trotse Moeder van drie kinderen: 2 meisjes en een jongen.

Check Also

Burgers’ Zoo – beren, koraalduivels en vlinders [verslag]

We mochten voor trotse moeders naar Koninklijke Burger’s zoo. Wat een mooie dag om naar …

Share
Share