Het eiland van opa

IMG_3514Na zijn succesvolle prentenboek De kleine walvis verschijnt van Benji Davies nu Het eiland van opa, over het verliezen van een dierbare.
Het eiland van opa is prachtig en troostrijk boek en toont aan dat de mensen van wie we houden altijd bij ons in de buurt blijven – ook al zijn ze ver, ver weg.

Recensie
Ten eerste is Het eiland van opa een heel mooi boek om te zien. Op het kaft zie je Sem samen met zijn opa op een tropisch eiland staan, om hen heen vliegen prachtige vogels en bloeien mooie planten. Dit geeft mij meteen al een fijn gevoel.

Het verhaal gaat over het jongetje Sem die, wanneer hij maar wil, naar zijn opa kan gaan die bij hem achter in de tuin woont. Op een dag was opa niet waar hij meestal is, maar roept hij Sem vanaf de zolder. In een hoek achter een laken zit een grote stalen deur verstopt en opa vraagt of Sem de hendel van de deur wil openen. Opeens staat Sem op het dek van een groot schip! Samen varen ze naar een prachtig verlaten eiland, ze bouwen daar een mooie hut en ontdekken van alles op het eiland.

_1070241

Als het tijd is om naar huis te gaan zegt opa dat hij graag op het eiland wil blijven. Sem vraagt zich af of opa dan niet eenzaam wordt, maar dat denkt opa niet. Er zijn genoeg dieren op het eiland die voor gezelschap zorgen. Sem koerst het schip weer veilig naar huis.

De volgende dag gaat Sem weer naar het huisje in de tuin waar opa woonde, alles lijkt nog precies hetzelfde alleen … is opa er niet meer. Als Sem op zolder gaat kijken naar de grote stalen deur, is de deur ineens verdwenen. Dan tikt er iets op het raam, in de vensterbank vind Sem een envelop. In de envelop zit een mooie foto van opa op het eiland..

_1070243

Wat heeft Benji Davies een prachtig prentenboek gemaakt over het missen van een dierbaar persoon! De tekeningen vullen het verhaal uitstekend aan. De kleurrijke tekeningen zitten vol kleine details. Als je goed kijkt, dan valt op dat er bij opa op zolder een poesje en een aap te zien zijn en deze komen gedurende het verhaal terug in de tekeningen. De aap blijft uiteindelijk achter bij opa op het eiland en het poesje vaart weer met Sem mee terug naar huis.

_1070246

Op de heenweg is de zee mooi licht van kleur en schijnt de zon en als Sem alleen terug gaat dan is de zee woest en zijn de wolken donker. Dit sluit mooi aan bij het verhaal van samen leuke en bijzondere dingen beleven en dat afscheid nemen best heel moeilijk is.

Het eiland van opa is een prachtig boek om te lezen en zal goed te gebruiken zijn als troost wanneer een kind een dierbare moet missen. Maar ook een volwassene zal genieten van het verhaal en daarbij de prachtige illustraties.

Het eiland van opa is bekroond met de prestigieuze World Illustration Award 2015. Eerder ontving Davies voor zijn prentenboek ‘De kleine walvis‘ Oscar’s First Book Prize. Zijn werk wordt over de hele wereld uitgegeven.

Het eiland van opa – Benji Davies
Hardcover, prentenboek, 40 pagina’s, uitgeverij Luitingh-Sijthoff
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Sigrid Metz

sigridmetz@gmail.com'
Trotse "mem" van zoon Niels (okt. 2009) en dochter Rixt (aug. 2012). Zoals de titel "mem"al aangeeft, wonen wij in friesland. Ik ben werkzaam als dierenartsassistente. Genieten doe ik van quality time met mijn gezin , maar ook van heerlijk rustig een tijdschrift lezen of leuke dingen te ondernemen met vriendinnen. Ik hoop dat jullie genieten van het lezen van mijn recensies.

Check Also

Een tegen allen, leven in groep of (bijna) helemaal in je eentje

Ik ben 43 jaar en nog steeds dol op prentenboeken. Jarenlang ben ik juf van …

Share
Share