Meneer Tobias en het Zwarte Monster, 4+ voorstelling van Oorkaan [verslag]

meneer-tobias-oorkaan-trotse-vaders-2Op een druilige donderdag vertrekken zoonlief en ik vol verwachting naar Utrecht voor de première van de voorstelling Meneer Tobias en het Zwarte Monster van Oorkaan. We worden enthousiast in de hal van Tivoli Vredenburg ontvangen en horen dat we helemaal naar de nok van het gebouw mogen. De voorstelling wordt gespeeld in Cloud Nine op de, je raad het al, 9de verdieping.

Via een stelsel van roltrappen en gewone trappen eindigen we op 47 meter hoogte op de bovenste verdieping. Onderweg genieten zoonlief en ik van het mooie, wijdse uitzicht over de stad Utrecht. We hebben het gevoel dat we veel hoger zijn dan 47 meter. Maar dat maakt niet uit, we zijn er en nemen vol verwachting plaats in de mooie zaal.

We genieten van het mooie pianospel van Tobias Borsboom en de begeleiding van Vitaly Medvedev. Diverse oudere en moderne klassieke pianostukken komen voorbij. Van Erik Satie, Mendelssohn en Brahms. Een zeer gevarieerde kennismaking met klassieke pianomuziek. Als je nu denkt dat die saai op het podium in een concertopstelling wordt gespeeld heb je het mis! Je kunt er niet verder naast zitten.

Op het kleine podium gebeurd van alles. Heel bijzonder om te zien dat kinderen niet worden afgeleid door de werkelijkheid maar mee gesleurd worden inde illusie die voor ons afspeelt. Ik zie een in zwart geklede man rare dingen doen op het podium terwijl de kinderen een zwart monster zien die het leven van Meneer Tobias op z’n kop zet.

Met hele, ogenschijnlijke, simpele trucs gebeurd er van alles op het podium. De kinderen in de zaal worden volledig meegezogen en proberen meneer Tobias te helpen in zijn “gevecht” tegen het zwarte monster.

meneer-tobias-verslag-oorkaan-copyright-trotse-moeders-1

Mijn zoon is 8 jaar en is hier eigenlijk net te oud voor. De leeftijd die Oorkaan zelf aangeeft is 4+. Veel jonger moet het kind denk ik ook niet zijn. Je moet toch echt wel even stil kunnen zitten, de voorstelling duurt ruim een uur. Als jouw kindje dat al heel goed kan, dan zou ik mij niet laten afschrikken door 4+. In de zaal zitten best wat kindjes die jonger zijn dan 4 en dat gaat prima.

Het is echt veel meer dan een pianovoorstelling. Het is een hele performance die wordt gedaan op het podium. De mimiek van Tobias Borsboom is zeer meeslepend en Vitaly (het zwarte monster) is juist ondanks zijn onzichtbaarheid weer heel zichtbaar door zijn uitingen. Echt heel leuk en bijzonder gedaan. We hebben genoten!

Voor de trailer en de speeldata in het najaar van 2016, klik hier >>>>

About Stephanie Govers

stephanie@vanbachum.eu'
Mijn naam is Stephanie Govers en ik ben de Trotse Moeder van een dochter van 10 jaar en een zoon van 8 jaar.

Check Also

Dubbel! in de tuin [recensie]

Eerder recenseerden wij al ‘Dubbel! onder water’ uit dezelfde reeks als het boekje ‘Dubbel! in …