Maestra [recensie]

maestra-recensie-copyright-trotse-moeders-coverJudith Rashleigh werkt overdag als assistent in een gerenommeerd Londens veilinghuis en om rond te kunnen komen is ze ’s nachts hostess in een chique club in de West End-buurt. Als ze een vervalsing ontdekt, wordt ze bij het veilinghuis ontslagen en vlucht ze met een welwillende en rijke klant van de nachtclub naar de Franse Rivièra. Als ze daar, zich lavend tussen de rich and famous, op de fraudezaak stuit die haar uit Londen heeft doen vluchten, zint ze op zoete wraak…

Recensie
Laat ik beginnen met schrijven dat ik Maestra met plezier heb uitgelezen. Het is erg verrassend en leest heerlijk weg waardoor ik het, toen ik er aan begonnen was, ook aan één stuk door wilde lezen. Intrigerend, dat is misschien wel het goede woord om dit boek te omschrijven. Het was van alles door elkaar, met een mooie ontwikkeling van een meisje die vanuit een bepaalde achtergrond iets ander wil bereiken, met een achtergrond van kunst en de kunstscène, met expliciete omschrijvingen van seksuele activiteiten, waaronder in besloten clubs, met moorden en een detective met een dubbele agenda en met een kijkje in het leven van de allerrijksten.

maestra-recensie-copyright-trotse-moeders-4

Artemisia, een van de eerste vrouwen die een carrière als schilderes had (we hebben het dan over de 16de eeuw, Italië) en die tegen de tijdgeest moet invechten (vrouwen mogen niet schilderen en al helemaal geen naakten!), staat model voor de hoofdpersoon,  Judith Rashleigh. Ik heb Artemisia altijd een intrigerende vrouw gevonden, niet zozeer vanwege haar schilderijen, maar vanwege haar levensverhaal wat bijzonder heftig is. Judith Rashleigh haalt uit een schilderij van Artemisia een soort lijfspreuk: “ik maak mijn eigen keuzes”.

maestra-recensie-copyright-trotse-moeders-2

En dat doet ze inderdaad. Judith is zeer berekenend en weet wat ze wil bereiken. Ze komt uit een eenvoudig gezin en wil zich graag op een natuurlijke wijze handhaven in de wereld van de nouveau riche. De mensen die er als vanzelfsprekend elegant uit lijken te zien, die zich op een manier gedragen die Judith bestudeert en probeert na te doen. Maar het blijft bij pogingen, het lukt haar niet in haar werk en in haar leven zodanig te veranderen dat ze er ècht bij hoort.

maestra-recensie-copyright-trotse-moeders-3

Dan ontmoet ze iemand uit haar jeugd die bij een nachtclub werkt en gaat ze daar als bijbaan werken. Het verdient goed en wanneer er nare dingen gebeuren op haar werk, vertrekt ze met een ‘klant’ naar de Riviera. Ze proeft van het echte luxe leven en wanneer de ‘klant’ overlijdt, vlucht ze weg en weet ze zich in de wereld van de rich & famous te wringen.

maestra-recensie-copyright-trotse-moeders-5

Met gestolen geld en omringd door mensen die gewend zijn in die kringen om te gaan, versterkt ze haar positie en richt ze zich op de kunst. Wanneer haar ontmaskering dichtbij komt, neemt ze haar toevlucht tot moord, waardoor er uiteindelijk iemand op haar spoor komt. Tussendoor kun je uitgebreid lezen over de andere passie van Judith: genieten van seks in exclusieve clubs waar ze kan krijgen waar ze naar verlangt.

maestra-recensie-copyright-trotse-moeders-6

Inhoudelijk wil ik er niet meer over vertellen. Hopelijk heb je hiermee voldoende indrukken om te bepalen of het boek iets voor je is. De rechten zijn inmiddels aan vele landen verkocht en het boek gaat ook verfilmd worden. Er komen nog meer delen, die ik in ieder geval ga lezen! Maestra wordt ongetwijfeld een bestseller en leest heerlijk weg. Ondanks dat ik sommige stukken ongeloofwaardig vond, heb ik het boek met veel plezier gelezen.

Maestra – Lisa Hilton
Paperback, 320 pagina’s, uitgeverij The House of Books
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

De partycrasher

De “shopaholic-boeken” zijn aan me voorbij gegaan, maar “Verras me” is echt een boek waar …

Share
Share