Kamer [recensie]

kamer-recensie-copyright-trotse-moeders-1Het is Jacks verjaardag, hij wordt al vijf. Jack leeft met Mam in Kamer, waarvan de deur op slot zit. Kamer heeft alleen een dakraam en is elf vierkante meter groot. Jack is dol op televisie kijken; Dora de Explorer is zijn vriendin, maar hij weet dat wat hij op televisie ziet niet echt is. Alleen hijzelf is echt, en Mam, en de dingen in Kamer. En Ouwe Nick die ’s nachts vaak komt. Dan zit Jack in de kast en kraakt het bed. Op een dag vertelt Mam hem dat er buiten Kamer ook een echte wereld is. Een wereld waarmee Jack na hun ontsnapping zal kennismaken.

Recensie
Het boek begint in ‘Kamer’. Het is geschreven vanuit het perspectief van een kleine jongen, die 5 wordt in Kamer. Hij viert dat samen met ‘Mam’, want zij zijn de enige bewoners van Kamer. Later in het boek wordt duidelijk waarom: Mam is op haar negentiende ontvoert door een man, “ouwe Nick” die haar gevangen houdt in een omgebouwd tuinhuisje.

kamer-recensie-copyright-trotse-moeders-5

Mam zorgt zo goed als ze kan voor Jack, die in Kamer geboren is. Later blijkt dat er eerst nog een andere baby was, die door gebrek aan zorg bij de geboorte overleden is. Mam en Jack zijn heel hecht en Mam heeft voor iedere dag van de week rituelen en voor iedere dag een indeling zodat Jack’s leven zo optimaal gemaakt wordt als maar mogelijk, gezien de omstandigheden.

Wanneer Jack 5 wordt, is het voor Mam steeds lastiger om alle vragen die Jack heeft te beantwoorden. Ze is namelijk zo eerlijk als maar zijn kan, maar heeft voor Jack een wereld gecreëerd in Kamer alsof het de enige realiteit is (wat voor Jack in feite ook zo is), en alles wat niet in Kamer is, is Buiten, en Buiten kent Jack alleen van de televisie.

kamer-recensie-copyright-trotse-moeders-3

Wanneer Mam merkt dat het groter worden van Jack een risico met zich meebrengt naar de ontvoerder toe (Jack slaapt bijvoorbeeld niet meer de hele tijd wanneer de ontvoerder langskomt), verzinnen ze een plan om te ontsnappen. Erg spannend en risicovol, maar het lukt en ze worden samen erg goed opgevangen. Toch blijkt het leven Buiten niet mee te vallen, niet voor Mam en niet voor Jack.

kamer-recensie-copyright-trotse-moeders-2
Jack kent alleen Kamer en alleen Mam en het is aangrijpend om te lezen hoe hij alles voor de eerste keer ziet en ervaart. Alles wat wij als vanzelfsprekend ervaren is voor Jack nieuw. Hij heeft wel veel gezien op televisie, maar nog nooit regen gevoeld, of schoenen aan gehad. En voor hem is het niet alleen maar fijn om Buiten te zijn.

kamer-recensie-copyright-trotse-moeders-6

Doordat het hele boek door Jack verteld wordt en ook zijn woorden gebruikt worden, is het nog indringender en puurder dan het volgens mij vanuit een ander perspectief zou zijn. Het is ongelooflijk knap hoe Emma Donoghue tot in detail zowel de wereld Kamer, als de wereld Buiten door de ogen van Jack laat zien. En hoewel ik aan het boek moest wennen, kwam ik na enkele tientallen bladzijden dusdanig in het verhaal dat ik het het liefst aan één stuk door uit had gelezen. Het boek Kamer raakt en zet aan het denken. Een echte aanrader!

Kamer – Emma Donoghue
Paperback, 336 pagina’s, Uitgeverij Mouria
Bestel dit boek hier >>>>

Het boek Room (Kamer) is verfilmd en draait vanaf 3 maart 2016 in de Nederlandse bioscopen. Hieronder de trailer:

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …

Share
Share