Rond vierkant vierkant rond

gedichtendag-trotse-moedersVandaag, de laatste donderdag van januari, is zoals ieder jaar de Poëzieweek van start gegaan met de Gedichtendag. Overal in Nederland en Vlaanderen worden gedurende deze week activiteiten georganiseerd, op de website van Poëzieweek kun je daar meer over lezen. Overigens loont het ook de moeite om op Twitter de berichten met hashtag gedichtendag te volgen. Van grappige zinnetjes op rijm en versjes die een snelheidscontrole aankondigen tot ontroerende, rijmende zinnetjes van maximaal 140 tekens en klassieke gedichten, je ziet van alles voorbij komen via #gedichtendag.

rond-vierkant-ted-van-lieshout-trotse-moeders-1Zelf werd ik op deze dag verrast met post van uitgeverij Leopold: ik vond het prachtige boek ROND VIERKANT VIERKANT ROND in de brievenbus. Ik houd wel van gedichten, ze kunnen me soms raken, vaak vermaken (je ziet, ik kan ook rijmen 😉

Rond vierkant vierkant rond is een erg mooi vormgegeven boek. Uit de informatie van de uitgever:

In dit boek staan naast ‘gewone’ gedichten bijna alle beeldsonnetten die Ted van Lieshout in tien jaar tijd maakte. Maar ook vind je er werk in van kinderen en volwassenen die zich door het beeldsonnet lieten inspireren. En als je tóch een gedicht van taal wilt maken, dan zit je goed met dit boek, want het staat boordevol informatie en tips.

rond-vierkant-ted-van-lieshout-trotse-moeders-1 rond-vierkant-ted-van-lieshout-trotse-moeders-6

Ted van Lieshout: “Poëzie is spelen met taal. Maar soms is het maken van een gedicht een lastig spel. Een sonnet, bijvoorbeeld, moet voldoen aan veel regels. Kan dat niet makkelijker? Ja. Want als het niet gaat in letters, dan lukt het wel in beeld!”

rond-vierkant-ted-van-lieshout-trotse-moeders-2

Wat staan er mooie teksten in ROND VIERKANT VIERKANT ROND, grappig, ontroerend, allerlei. Ook beeldsonnetten, zowel van Ted van Lieshout als van anderen. En erg veel informatie over allerlei vormen van dichten. Ook mijn kinderen vinden het een mooi boek. We hebben uiteraard nog niet het hele boek doorgenomen, het is ook meer een boek om regelmatig te pakken en dan een stuk in te lezen, maar de korte tekst over een vader van een worteltje die gefeliciteerd wordt met zijn ‘spruit’ viel goed in de smaak.

rond-vierkant-ted-van-lieshout-trotse-moeders-4

Ook prettig is de uitgebreide begrippenlijst, kan mijn oudste straks op Middelbare school goed gebruiken. En leerzaam voor mensen die willen experimenteren met dichten, zijn alle voorbeelden waarbij steeds iets veranderd zodat je kunt leren waarom sommige teksten sterk zijn en waarom sommige “niet werken”. Maar het meest bijzondere aan dit boek is het werken met beeld. Kortom: voldoende (verschillende) redenen om dit boek aan te schaffen!

Rond vierkant vierkant rond – Ted van Lieshout
Hardcover, 108 pagina’s, uitgeverij Leopold
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Magneetje – gedichtenbundel voor kinderen (en volwassenen)

Dit is echt zo mooi…. wanneer 5 sterren niet al de maximale score was, kreeg …

Share
Share