Onverminderd

coverEmber krijgt in korte tijd twee dramatische gebeurtenissen te verwerken: haar vader, een militair arts, is gesneuveld in Afghanistan en kort daarna, als ze al kwetsbaar is, vindt ze haar vriend Riley in bed met haar roommate. Ember vindt steun bij Josh, de ijshockeycoach van haar broertje. Ze kijkt wel uit om zich meteen in een nieuwe relatie te storten… Maar wat is erger: de onzekerheid van een leven met Josh of een leven zonder hem?

Recensie
Eigenlijk stonden er nog wat andere boeken op mijn (recensie)lijstje om eerder te lezen, maar ik kwam Onverminderd de laatste tijd zo vaak tegen op internet en op Facebook met zulke positieve reacties, dat ik nieuwsgierig werd. Ik heb daarom het boek onderuit de stapel heb gevist om snel te gaan lezen!

IMG_3654
Ik ben een veelvraat als het om boeken en lezen gaat. Je kunt mij van alles voorschotelen en ik lees het. Vaak ook nog met veel plezier. Thrillers, literatuur, young adult, feel good, historische romans … Onverminderd zou ik op eerste gezicht ergens tussen young adult en feel good scharen (ik had het ook al op het stapeltje van oudste dochter gelegd), maar het blijkt ‘new adult’ te zijn (dus het boek ging terug naar mijn stapel).

IMG_3655

Wat is nu het verschil tussen young adult en new adult? Wel, new adult-boeken zijn eigenlijk het vervolg op young adult-boeken. New adult is geschreven voor 16- tot 30-jarigen. Hoofdpersonen in young adult zijn vaak nog tiener en zijn nog volop in hun ontwikkeling richting volwassene, in new adult zijn ze (net) volwassen en lopen ze tegen volwassener problemen op. Ze hebben meer levenservaring.

IMG_3653
De hoofdrol van Onverminderd is voor Ember en Ember wordt direct in het eerste hoofdstuk al geconfronteerd met een van de meest ingrijpende gebeurtenissen uit haar leven. Er staan ’s morgens vroeg op haar verjaardag twee militairen aan de deur die gekomen zijn om te vertellen dat haar vader, militair arts, in Afghanistan is gesneuveld. Alles wat er daarna gebeurd is zo overtuigend en ontroerend geschreven, dat ik al snel met tranen in mijn ogen zat te lezen.

En ik ben blijven lezen, ik wilde weten wat er verder zou gebeuren. Ik voelde sympathie voor Ember, kon me goed in haar verplaatsen.

IMG_3657
Onverminderd leest prettig, is meeslepend en ontroerend. Het is dan misschien geen hoogstaande literatuur, maar wel heel fijn om je even mee in een andere wereld te verplaatsen. Ken je de boeken van Anita Shreve? Daar moest ik ook een beetje aan denken.

Achterin het boek staat een korte typering van Rebecca Yarros. Leuke vrouw, denk ik dan (ik droom er ook nog steeds van toegelaten te worden op Zweinstein …). En als ik dan ook lees dat Onverminderd pas het debuut is van Rebecca Yarros, hoop ik alleen maar dat ze nog veel meer gaat schrijven. Op haar site heb ik inmiddels gezien dat ze dat ook gedaan heeft! Ik wil ze allemaal lezen (en ik wacht nog maar even met dit boek terugleggen op het stapeltje van mijn 13-jarige, ze moet maar even een paar jaartjes ouder worden)!

Onverminderd – Rebecca Yarros
New adult, paperback, 304 pagina’s, Zomer & Keuning
Bestel dit boek hier >>>>

IMG_3658

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …