Doorgang – David Mitchell [recensie]

doorgan-trotse-moedersEen korte David Mitchell die minstens zo sterk en geestig is als zijn grote romans. Het geheimzinnige huis waar het in Doorgang om draait, bestaat maar eens in de negen jaar. En elke keer verdwijnen haar bezoekers en met hen de toegang tot het huis. Vijf keer voert Mitchell je mee en vijf keer trap je weer in Mitchells verleidelijke en bonte mix van horror, fantasie en werkelijkheid, ironie en bovennatuurlijke streken. Doorgang zit zo slim in elkaar en is zo verrassend geloofwaardig dat je je alleen maar kunt overgeven. Het boek om mee weg te kruipen op een donkere en stormachtige nacht.

Recensie
Wat toepasselijk: tijdens Halloween het nieuwste boek van David Mitchell uitlezen…. Spanning, horror, ingrediënten die prima bij deze dag passen. Ik heb eerder een boek van David Mitchell gelezen en was zó onder de indruk dat ik vele boeken van hem in huis heb, maar het lezen ervan uitstel tot ik er echt tijd voor heb. Voor mij heerlijk: de belofte van een boek wat het wachten waard is. Screenshot 2015-11-01 at 14.58.45Maar ja, die cyclus van boeken-die-wachten-op-veel-tijd-en-liefst-een-zonnetje is doorbroken met dit boek. Ik neem mijn taak als recensente uiteraard serieus en kan jullie natuurlijk geen maanden laten wachten om te weten of “die nieuwe Mitchell” de moeite is!

Hij is erg anders dan ik gewend ben. En dat is op zich al knap. Een schrijver die zich niet aan een beproefd genre houdt, maar wel de kwaliteit weet te behouden is iemand om in de gaten te houden!

Doorgang is intrigerend. Verdeeld in hoofdstukken die “genummerd” zijn met 1979, 1988, 1997, 2006 en 2015. Je ziet het goed: er zit steeds 9 jaar tussen. En die 9 jaar is de periode waarin een tweeling kan “overleven” op een verslonden ziel om vervolgens weer een nieuw, geschikt slachtoffer in hun wereld te lokken.

doorgang-david-mitchell-recensie-copyright-trotse-moeders-1

Ieder hoofdstuk beschrijft één van de slachtoffers en de manier waarop ze aan hun einde komen. Op dat moment wordt ook steeds een stukje van de werkwijze van de tweeling duidelijk. Bij één van de slachtoffers krijg je zelf de hele geschiedenis te horen.

doorgang-david-mitchell-recensie-copyright-trotse-moeders-2

De tweeling heeft een manier gevonden om onsterfelijk te zijn. Hiervoor hoeven ze ‘slechts’ één keer in de 9 jaar een ziel tot zich te nemen. Tussendoor kunnen ze hun stoffelijk lichaam veilig achterlaten, en huizen in lichamen die ze verkiezen. Een interessant thema wat perfect aannemelijk gemaakt wordt dor Mitchell.

doorgang-david-mitchell-recensie-copyright-trotse-moeders-3

Toch had het niet de betovering die ik bij bijvoorbeeld De geestverwantschap heb ervaren. Het is voor mij geen boek wat ik twee keer ga lezen. Neemt niet weg dat ik deze ene keer niet had willen missen!

Doorgang – David Mitchell
Bekijk op bol.comPaperback, 208 pagina’s, uitgeverij Nieuw Amsterdam
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Gebroken meisjes [thriller-recensie]

Vermont, 1950. Voor ongewenste meisjes en meisjes die niet in de pas lopen is er …