Er komen twee reuzenpanda’s naar Nederland!

panda-655491_640Tijdens het staatsbezoek van koning Willem Alexander en koningin Máxima aan China in oktober 2015 zijn de contracten getekend en vanaf het najaar van 2016 kunnen we dichtbij huis in Nederland echte panda’s bewonderen, in Ouwehands Dierenpark Rhenen.

Met een mengeling van fascinatie, verwondering maar vooral veel interesse heb ik me de laatste dagen wat meer in panda’s verdiept. Ik vond het altijd al schattige dieren met een hoog knuffel- en aaibaarheidsgehalte, en het kan nooit kwaad je kennis weer een beetje op te halen en uit te breiden.

Hoe gaat dat, panda’s naar Nederland?
Nederland of de eigenlijk dierentuin krijgt de panda’s uiteraard niet, het gaat om een soort leasecontract tussen Ouwehand en de Chinese Wildlife Conservation Association. De dierentuin moet behoorlijk in de buidel tasten om de panda’s gedurende 15 jaar te mogen verzorgen. En er zijn behoorlijk wat voorwaarden waar de dierentuin aan moet voldoen. Vaak gaan deze overeenkomsten gepaard met een fokprogramma. De universiteit van Wageningen is ook bij het project betrokken en gezamenlijk wordt gewerkt aan een onderzoeksplan de reuzenpanda’s in stand te houden.

national-animal-559593_640

In 2016 komen Wu Wen en Xing Ya naar Nederland. Ze zullen dan 3 jaar zijn.
Wu Wen is een vrouwtje en haar naam betekent mooie krachtige wolk. Xing Ya is een mannetje. Zijn naam betekent elegante ster. Zo’n bijzondere combinatie van mooie namen zou toch ook een mooie pandababy moeten kunnen opleveren!

Wist je dat …

  • de reuzenpanda de meest zeldzame beersoort op aarde is?
  • er (veel) minder dan 1.900 wilde reuzenpanda’s zijn? Reuzenpanda’s zijn een bedreigde diersoort.
  • reuzenpanda’s vrijwel alleen maar bamboe eten? Daar zijn ze zo’n 10 tot 12 uur per dag mee bezig!
  • fokprogramma’s moeizaam verlopen? Het vrouwtje is slechts 2 tot 7 dagen per jaar vruchtbaar, ze is erg kieskeurig als het om mannetjes gaat én het mannetje heeft maar weinig behoefte aan seks … Tel daar ook nog bij op dat de vrouwtjes vruchtbaar zijn tussen hun 4e en 8e.
  • een panda bij de geboorte gemiddeld 100 gram weegt, maar een volwassen exemplaar wel 120 kilo kan wegen?
  • een panda die in het wild leeft gemiddeld 15 jaar wordt en een panda in gevangenschap 30 jaar kan worden?
  • panda’s door hun bouw en met name hun achterpoten niet kunnen rennen, maar wel goed kunnen klimmen?
  • het houden van een reuzenpanda een dierentuin gemiddeld vijf keer zo veel kost als het houden van een olifant?
  • elke panda in de wereld eigendom is en blijft van China?

panda-655491_640
Reuzenpanda’s in Europa
Het is wel bijzonder hoor, dat er panda’s naar Nederland komen! Er zijn op de hele wereld minder dan 20 andere dierentuinen waar je ook een echte reuzenpanda kunt zien. Als je niet nog een jaar kunt wachten, dan zijn dit de dichtstbijzijnde dierentuinen in Europa die reuzenpanda’s hebben:

Misschien een leuke bestemming tijdens je vakantie in afwachting van de komst van Wu Wen en Xing Ya naar Ouwehand?

panda-649938_640

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Wie is wie bij We Bare Bears?

We Bare Bears is een erg leuke serie op Cartoon Network. Er zijn momenteel dagelijks …

Share
Share