Meester Kikker – Paul van Loon [recensie]

meester-kikker-paul-van-loon-trotse-moeders“Soms ben ik een kikker. Dat is mijn supergeheim. Niemand mag het weten, behalve jullie.”

Eerst denken de kinderen dat hun meester een grap maakt. Maar op een dag komt hij de klas in met kroos in zijn haar en natte, gescheurde kleren. Hij is aangevallen door een ooievaar, zegt hij…

Recensie
Mijn tweeling is dol op de boeken van Paul van Loon. Met name mijn jongste zoon van 8 jaar leest erg graag de boeken over Dolfje Weerwolfje en heeft Raveleijn al twee keer gelezen en ook mijn dochter leest graag ‘Dolfje’ en Foeksia de Miniheks. Natuurlijk lees ik wel eens een stukje mee, maar ik had nog geen boek volledig uitgelezen. Ik ben dus Meester Kikker gaan voorlezen aan mijn dochter (terwijl tweelingbroer meeluisterde natuurlijk) en Weerwolfgeheimen aan haar tweelingbroer (en je raadt het al, mijn dochter luistert dan ook mee 😉

Ik ben onder de indruk van de schrijfstijl van Paul van Loon. In no-time zit je midden in een verhaal. Er zijn wat bijzondere eigenschappen (bij Dolfje Weerwolfje is dat natuurlijk dat Dolfje een weerwolf is), maar die worden als zo vanzelfsprekend in het verhaal verweven, dat mijn kinderen zich niet afvragen hoe dat nou eigenlijk zit.

meester-kikker-recensie-copyright-trotse-moeders-3

Bij Meester Kikker is meester Frans een leuke leraar in groep 3-4. Hij heeft echter een geheim, wat hij aan de kinderen in zijn klas vertelt: hij verandert af en toe in een kikker. Hij heeft een oogje op juf Susan en verder is er nog een akelig schoolhoofd: meneer Stork, die erg graag strafpunten uitdeelt.

De kinderen uit de klas proberen natuurlijk meester Frans te helpen wanneer hij in een kikker verandert en meneer Stork achter hem aan zit. Ze hebben zelfs speciaal een potje met een vlieg erin klaar staan, want alleen na het eten van een vlieg wordt Meester Kikker weer meneer Frans.

meester-kikker-recensie-copyright-trotse-moeders-1

Gaandeweg het boek wordt duidelijk dat ook meneer Stork een geheim heeft: hij kan in een ooievaar veranderen. En…. ooievaars willen graag kikkers eten. Spannend, spannend, hoe zal dit aflopen? Ik vertel het natuurlijk niet, maar bij het voorlezen was het soms niet mogelijk om aan het eind van een hoofdstuk te stoppen omdat een clifhanger maakte dat je toch nog even verder moest (de kinderen moeten wel kunnen slapen natuurlijk!).

meester-kikker-recensie-copyright-trotse-moeders-2

Het boek is zéker niet eng, maar wel spannend, omdat de dreiging van de ontdekking van het geheim van meester Frans, en later ook nog het gevaar dat meneer Stork misschien Meester Kikker (of een van zijn kikkervrienden) op gaat eten, steeds aanwezig is.

Ik heb volgens mij net zoveel genoten van het voorlezen van Meester Kikker als de kinderen hebben genoten van het luisteren naar het verhaal. Het boek is overigens ook prima zelf te lezen, de zinnen zijn kort en de hoofdstukken ook, wat het voor kinderen prettig maakt om zelf te lezen. De illustraties zijn prachtig en passen goed bij het verhaal. Kortom: aanrader om in huis te halen en meerdere keren (voor) te lezen! En….. nog een leuk nieuwtje: Meester Kikker gaat verfilmd worden!

Meester Kikker – Paul van Loon
Bekijk op bol.comHardcover, 120 pagina’s, uitgeverij Leopold
Bestel dit boek hier >>>>

Voor andere van andere boeken e.d. van Paul van Loon, klik hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Dolfje Weerwolfje: Weerwolvensoep

Dolfje Weerwolfje rent door het Weerwolvenbos. Een stem echoot tussen de bomen: ‘Ik ruik weerwolvenvlees!’ …

Share
Share