Er was eens…. Sprookjes voor beginnende lezers [recensie]

er-was-eens-cover-trotse-moedersZeven sprookjes om zélf te lezen. Ken jij het verhaal van de Vliegende Hollander al? Wie kwam er ook alweer uit de wonderlamp van Aladdin? En wat gebeurde er met de kleine zeemeermin toen ze benen kreeg? Annemarie Bon herschreef zeven spannende en mooie sprookjes, zodat jij ze makkelijk zelf kunt lezen. Speciaal voor deze sprookjes maakte Sandra Klaassen er schitterende tekeningen bij. Het AVI-niveau loopt op van E3 tot E5 voor extra lang leesplezier.

Recensie
Een paar kinderen van me zitten nog in de onderbouw van de basisschool. Verschillende AVI niveaus dus, hoewel ze zich van de indeling zoals deze bedoeld is, niets aantrekken. Wanneer ze eenmaal kunnen lezen, kunnen ze lezen en lezen ze alle AVI-niveaus door elkaar. Toch merk ik dat dit een aantrekkelijk boek is voor hen. Het bouwt namelijk op in “moeilijkheid”. In het eerste verhaal, over de Wolf en de 7 geitjes, zijn er nog korte zinnen en wat makkelijkere woorden, terwijl achterin het boek verhalen staan in ‘gewone zinnen’.

sprookjes-zelf-lezen-avi-copyright-trotse-moeders-3

Bij mij thuis merk ik dat de eerste verhalen prima zelf te lezen zijn door de kinderen en dat ze de andere verhalen nog wat te uitdagend vinden. Ook omdat ze, door de langere zinnen en kleinere letters, veel langer lijken om te lezen. Deze verhalen lees ik dus voor en kunnen ze, wanneer ze in groep 5 zitten, lekker zelf gaan lezen.

sprookjes-zelf-lezen-avi-copyright-trotse-moeders-2

De verhalen zijn prima verteld. Geen gedoe met alternatieve eindes aan sprookjes, maar zo dicht mogelijk bij de originele sprookjes. Erg prettig, ik heb nooit begrepen waarom de verhalen zoals ze waren, aangepast zouden moeten worden. Het zijn duidelijk sprookjes, fantasie-verhalen, daar kunnen kinderen prima mee omgaan. Natuurlijk mogen ze wel goed aflopen en mogen ‘gruwelijke details’ weggelaten worden, het is niet de bedoeling dat ze nachtmerries oproepen. Met deze bewerking heeft Annemarie Bon een prima tussenweg gevonden.

Er was eens – Annemarie Bon
Bekijk op bol.com7 sprookjes om zelf te lezen
Illustraties door Sandra Klaassen
Hardcover, 170 pagina’s, AVI E3 t/m E5, uitgeverij Moon
Bestel dit boek hier >>>>

sprookjes-zelf-lezen-avi-copyright-trotse-moeders-1

Share

About Fenna

fenna@hupemail.nl'
Mijn naam is Fenna, ik ben samen met Jonah en Trotse Moeder van een aantal eigen kinderen, stiefmoeder van een aantal cadeau-kinderen en heb in mijn werk ook dagelijks met kinderen in diverse leeftijden te maken, dus ik kan vanuit een rijke ervaring voor Trotse Moeders schrijven en heb daar veel zin in.

Check Also

365 dingen om te doen met je kleinkind

365 dingen om te doen met je kleinkind is een doeboek voor opa’s en oma’s. …

Share
Share