Saffraan-ijs [recept]

Met dank aan mijn lieve vriendin Elly, tevens tante van mijn kinderen en peettante van mijn dochter, heb ik ooit kennis gemaakt met het lekkerste ijs wat ik ooit heb gegeten: saffraan-ijs. We vierden onze 12,5 jarige vriendschap (inmiddels zijn we bijna 30 jaar bevriend!) en hebben heerlijk gegeten in Roosendaal waar het toetje huisgemaakt saffraan-ijs was. Een smaakervaring om nooit te vergeten 🙂

1024px-Gilak,_Archway,_London_(5241860049)
By Ewan Munro from London, UK (Gilak, Archway, London Uploaded by tm) 

Je schijnt het ook zelf te kunnen maken, maar daar heb ik me nooit aan gewaagd. Ik denk dat Elly en in voor ons 30-jarig jubileum maar weer terug naar Roosendaal moeten…..

Hieronder een recept om zelf saffraan-ijs te maken. Mocht je het proberen, laat dan even weten of het is gelukt (je kunt mailen naar redactie@trotsemoeders.nl). Misschien dat ik het dan ook aandurf om het zelf te maken!

Nodig:

  • 1 gram saffraan (2 zakjes)
  • 3 eieren
  • 3 dl volle melk
  • 4 dl ongezoete slagroom
  • 100 gram witte basterdsuiker

Bereiding:
Splits de eieren, je hebt alleen de eierdooiers nodig. Verwarm de helft van de slagroom met de melk op laag vuur in een steelpannetje. Laat het melk-slagroommengsel niet koken, maar zet het vuur uit wanneer het warm is. Voeg dan de saffraan toe en laat het mengsel minimaal een half uur trekken.

Voeg de suiker bij de eierdooiers en klop dit mengsel tot het romig is. Wanneer de saffraanmelk afgekoeld is, kun je deze in kleine scheutjes toevoegen. Blijf goed kloppen zodat het mengsel romig en schuimig wordt. Wanneer alle saffraanmelk door het mengsel van de eierdooiers en de suiker is geklopt, ga je de rest van de slagroom kloppen.

Wanneer de slagroom bijna stijf is, spatel je dat door het saffraanmengsel. Nu is het klaar om de vriezer in te gaan. Doe het mengsel in een diepvriesbakje met deksel en zet het in de vriezer. Roer het mengsel minimaal 2 keer per uur door om te voorkomen dat er ijskristallen vormen. Wanneer het ijs klaar is, hoef je er geen vruchten, slagroom of andere dingen bij te doen, het is al verrukkelijk van zichzelf! Geniet ervan!

Screenshot 2015-09-20 at 08.50.34
By Ewan Munro from London, UK (Gilak, Archway, London Uploaded by tm) [CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/, via Wikimedia Commons

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

IJs – boek met 30 recepten

IJs…. ik ben er dol op en heb die liefde doorgegeven aan mijn jongste zoon. …