Ben X – graphic novel gebaseerd op een waargebeurd verhaal over pesten

ben-x-coverEen aangrijpende lees- en kijkervaring over een jongen die vlucht in een andere wereld. Ben is een jongen met een autisme spectrum stoornis. Hij is anders en de wereld begrijpt hem niet. Op school wordt hij gepest. Hij komt tot rust door te gamen. Maar wanneer de pesters hem ook online achtervolgen is het tijd voor actie.

Ben X is een graphic novel naar het boek en de bekroonde film van Nic Balthazar. Over de film [bron: Wikipedia]

De film is gebaseerd op Balthazars eigen boek ‘Niets was alles wat hij zei‘, dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. In Gent pleegde een jongen (Tim) zelfmoord door van het Gravensteen te springen, omdat hij op school gepest werd.

DSC03562

Het pesten in combinatie met het syndroom van Asperger, een autismespectrumstoornis, zou deze jongen tot waanzin gedreven hebben, bleek uit de afscheidsbrief die Tim schreef aan zijn moeder. Balthazar kent de moeder van deze jongen persoonlijk. Zijn filmdebuut is ter nagedachtenis en een eerbetoon aan hem. De film wil de kijker duidelijk maken wat de gevolgen kunnen zijn van pesten en iedereen aansporen de school leefbaarder te maken.

Recensie
Ik moet eerlijk zeggen dat ik zonder de extra informatie over Ben X, het boek snel terzijde had gelegd. De graphics zijn erg druk en niet prettig (voor mij) om naar te kijken. Ik merk ook dat ze mijn kinderen niet aanspreken. Deze leggen het boek na een korte blik naast zich neer.

DSC03564

Met als achtergrond dat het hier om een waargebeurd verhaal gaat, waarin een autistische jongen zodanig geperst wordt dat hij geen andere uitweg weet dan zelfmoord, begin ik toch aan dit boek. En wanneer je de moeite neemt om het boek wèl te lezen, blijkt dat de tekeningen juist bijdragen aan het heftige verhaal. Bij een verhaal over zoveel eenzaamheid, zoveel onmacht en oneerlijkheid, horen geen vriendelijke tekeningen in rustige kleuren….

DSC03565

Ben X probeert in het boek te verdwijnen in de wereld van computergames, een wereld die, hoewel niet de echte wereld, ook een soort realiteit biedt en een veilige vorm van contact. Dit zie je vaker bij jongeren met een autisme spectrum stoornis. Helaas voor Ben X is hiermee de ‘echte’ wereld niet weg.

DSC03563

Hij wordt enorm gepest en hoewel zijn ouders hem zo goed mogelijk proberen te steunen, is het leven echt zwaar voor Ben X. Hij heeft wel een game-partner die wil voorkomen dat hij zelfmoord pleegt en de mogelijkheid oppert om te “respaunen” en zo zijn pesters een lesje te leren.

DSC03566

Een zeer indrukwekkend boek, zeker wanneer je weet dat het op een waargebeurd verhaal is gebaseerd. Een boek waar gepeste jongeren zich in kunnen herkennen en waarvan hopelijk (potentiële) pesters inzien wat de effecten van hun gedrag kunnen zijn.

DSC03557

Na het lezen van dit boek, heb ik toch aan mijn kinderen gevraagd om het boek ook te lezen, zodat we er samen verder over kunnen praten. Het is een heftig boek, zeker voor mijn jonge kinderen, maar wel goed om dit samen te bespreken. Wanneer je dit boek aan kinderen in de basisschoolleeftijd laat zien, blijf er dan wel bij om ook tijdens het lezen al uitleg te kunnen geven.

Ben X – nDurie en Nic Balthazar
Bekijk op bol.comNaar het verhaal en de film van Nic Balthazar
Graphic novel, hardcover, 120 pagina’s, uitgeverij Terra Lannoo
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

De Smurfen 2 – De Gevangene van de Groene Steen [recensie]

Verhalen van de Smurfen zijn dingen die al een hele lange tijd terug gaan voor …

Share
Share