Frappuccino taart [recept]

Screenshot 2015-07-31 at 08.50.20Mijn dag begint meestal vroeg. Niet omdat ik niet langer zou kunnen slapen, maar omdat ik drie enthousiaste kinderen heb die iedere dag tussen half 6 en 6 uur wakker zijn. En een kopje koffie is dan erg lekker….

Maar, met koffie kun je nog veel meer, zoals deze Frappuccino taart maken. Ben je zwanger? Dan kun je natuurlijk ook cafeïne-vrije Senseo gebruiken en de alcohol weglaten.

Ingrediënten (zie afbeelding):

Screenshot 2015-07-31 at 08.52.03

Bereiding:

STAP 1
Begin met de frappuccino-parfait. Klop de slagroom tot yoghurtdikte. Klop daarna de DE oploskoffie, de SENSEO® koffie, suiker en de eidooiers au-bain-marie (in een kom, boven een pan warm water) gaar. Na een minuut of 2 is het mengsel wat lichter, dat betekent dat de eiwitten gaar zijn.

Screenshot 2015-07-31 at 08.53.11Schenk het mengsel over in een staande mixer en klop tot het koud en luchtig is. Dit kan ook met een handmixer, maar het mengsel mag niet meer warm zijn voordat je verder gaat.

STAP 2
Spatel de slagroom door het afgekoelde koffiemengsel. Bekleed een taartvorm met bakpapier en zet er een kleinere taartring in, zodat de parfait iets kleiner wordt dan de bodem van de taart. Schenk de parfait-mix in de ring en zet 3 uur in de vriezer.

STAP 3
Maak nu de bodem: verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de boter in een steelpan tot hij lichtbruin van kleur wordt. Houd de boter warm maar zorg dat hij niet verbrandt. Maal de hazelnoten met de poedersuiker en bloem tot een fijn poeder. Roer de eiwitten los met de abrikozenjam en de likeur en meng door het hazelnotenpoeder. Voeg de warme, lichtbruine boter toe en meng goed door.

Screenshot 2015-07-31 at 08.53.35Vet een taartpan in, bekleed de bodem met bakpapier en schenk het beslag erin. Bak de bodem in de oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar.

STAP 4
Eindig met het maken van de koffiesaus: karamelliseer de suiker door deze beetje bij beetje in een koekenpan met dikke bodem te smelten. Roer en blijf langzaam suiker toevoegen tot alles gesmolten is.

Doe daarna – voorzichtig, het kan spetteren – de sterke SENSEO® koffie erbij. Breng aan de kook en roer totdat het één massa is. Haal de pan van het vuur en roer de boter erdoor. Laat de koffiesaus afkoelen.

Screenshot 2015-07-31 at 08.53.48STAP 5
Haal de afgekoelde hazelnootbodem uit de vorm en leg klaar op een taartbord. Stort de parfait uit de taartring door de ring kort aan de buitenkant warm te wrijven met je handen. Verwijder het bakpapier en leg de parfait op de hazelnootbodem.

STAP 6
Klop voor de topping de slagroom met de suiker stijf. Schep in een spuitzak met een gekartelde spuitmond. Spuit rozetten slagroom op de parfait en verdeel de geraspte chocola erover. Sprenkel de koffiesaus over de taart en serveer direct.

 

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

3 leuke bakideeën voor Kerst

Kerst is dé ideale tijd om gezellig met het hele gezin te gaan bakken. Op …

Share
Share