Ouderschapsverlof, hoe zit dat precies?

Screenshot 2015-06-17 at 08.12.57Wanneer je zwanger bent en een baan hebt, weet je dat je recht hebt op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. De meeste mensen hebben ook wel eens van zorgverlof en ouderschapsverlof gehoord en af en toe krijg je met half mee dat er nieuwe regels en wetten zijn. Maar… hoe zit het nu precies, anno 2015?

Ouderschapsverlof:
Voor kinderen tot 8 jaar kan ouderschapsverlof worden opgenomen. Voor ieder kind heb je recht op apart ouderschapsverlof. Heb je dus meerdere kinderen, of een meerling, dan heb je recht op ouderschapsverlof voor ieder kind apart.

Deze ouderschapsverlof-regeling geldt ook voor adoptiekinderen, pleegkinderen of stiefkinderen wanneer ze bij je inwonen. Voor pleegzorg en adoptie zijn daarnaast nog andere regelingen, <hier> kun je meer lezen over adoptieverlof en pleegzorgverlof >>>>

Screenshot 2015-06-16 at 21.39.47Zelf bepalen
Sinds 1 januari 2015 mag je zelf bepalen hoe en wanneer je ouderschapsverlof op neemt. Je hebt recht op 26 keer het aantal uren dat je per week werkt. Je krijgt geen salaris voor de uren waarin je ouderschapsverlof heeft opgenomen, tenzij hierover andere afspraken met de werkgever zijn gemaakt.

Vóór 2009
Heb je al voor 2009 een deel van je ouderschapsverlof opgenomen? Dan heb je recht op 13 weken verlof. De uren voor het verlof worden berekend met het aantal uren dat in je arbeidsovereenkomst staat.

Ouderschapsverlof aanvragen
Ouderschapsverlof moet minimaal twee maanden voor het verlof in gaat, schriftelijk worden aangevraagd bij je werkgever. Hier vind je meer informatie over het aanvragen van ouderschapsverlof >>>>

Ouderschapsverlof en inkomen, ziekte of ontslag
Je krijgt geen salaris voor de uren waarin je ouderschapsverlof hebt opgenomen tenzij dit anders is afgesproken met de werkgever.Wanneer je ziek wordt tijdens het ouderschapsverlof, betaalt de werkgever de uren door die je zou werken, het verlof loopt gewoon door. Wanneer je ontslagen wordt, stopt het ouderschapsverlof op de eerste dag van je werkeloosheid.

Ouderschapsverlof en vakantiedagen
Tijdens ouderschapsverlof bouwt je geen vakantiedagen op. Wanneer je gedeeltelijk blijft werken bouw je over de uren dat je werkt wel vakantiedagen op. Je werkgever mag ouderschapsverlof niet inhouden op je vakantiedagen.

Ouderschapsverlof bij verschillende werkgevers
Wanneer je bij verschillende werkgevers werkt dan heb je bij al die werkgevers recht op ouderschapsverlof. Dat verlof hoeft je niet gelijktijdig op te nemen.

Meer over ouderschapsverlof lees je hier >>>>

Meer over (ouderschaps)verlof specifiek voor Trotse Vaders lees je hier >>>>

Meer over zwangerschapsverlof en bevallingsverlof lees je hier >>>>

Meer over zorgverlof lees je hier >>>>

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Zootje ongeregeld

Iris Boter… die naam komt me zo bekend voor? En ineens kan ik het plaatsen: …

Share
Share