Puur, hooggevoelig

Boek_Puur_hooggevoeligPuur hooggevoelig, een compleet en praktisch boek voor hooggevoelige mensen van Jolijn Hendriks is een echt praktisch, niet zweverig boek voor hooggevoelige mensen. Jolijn Hendriks geeft in haar boek Puur hooggevoelig vanuit een psychologische benadering eenvoudige en begrijpelijke handvatten en tips om je als hoogsensitief mens al snel beter in je vel te voelen. Als hooggevoelig persoon hoef je niet altijd maar binnen te blijven of je rustig te houden. Juist door gebruik te maken van je talenten en je hooggevoeligheid leer je om volop in het leven te staan en te genieten.

Recensie
Hooggevoeligheid is niks voor mij. Ik vind mezelf al een zeurpiet als ik hardop zeg dat iets op mijn ogen slaat. En ik erger me aan mensen die klagen over dingen die vies ruiken, die steeds maar last hebben van harde geluiden etc.

IMG_3471Tenzij ze een diagnose hebben, want de cliënten met autisme waar ik dagelijks mee werk hebben bijna allemaal problemen met de verwerking van prikkels, maar die hebben een diagnose en die is wetenschappelijk aangetoond en in ons leven, en vooral dat van mijn man met zijn promotieonderzoek, draait het veel om onderzoek en evidence.

Anderzijds gebruik ik in het werk met mijn cliënten heel duidelijk mijn ‘voel’sprieten en weet ik ook dat homeopathie zeer effectief kan zijn dus dat maakt dan wel dat ik dit boek überhaupt wilde lezen. En het was toch een bijzondere ervaring om te merken dat ik, die allergisch ben voor de term hooggevoeligheid, toch met veel interesse dit boek heb doorgelezen en er nog erg veel leuke dingen uit heb gehaald.

Het geeft namelijk heel mooi weer, los van de hooggevoeligheid, wat er zo belangrijk is in het leven en het goed zorgen voor jezelf. Het voelen van wat je nodig hebt, het bewust ervaren van alles om je heen, te merken wat er allemaal gebeurt in je lijf en daar naar luisteren.

IMG_3472En wat me vooral zo is bijgebleven: Voel wat er is in je lijf en geef je grenzen aan. En ook hoe je die grens aangeeft en wat daarbij belangrijk is. Lessen die voor o zo veel mensen belangrijk zijn in deze tijden waarin men druk is en weinig tijd heeft om echt te voelen en daar ook naar te handelen zonder bang te zijn de ander daarmee tekort te doen.

Het lezen van Puur hooggevoelig is goed om je te realiseren dat prikkelverwerking bij iedereen anders kan gaan. En daar geen oordeel over te hebben. Of het nu wel of niet is aangetoond, mensen kunnen heel anders reageren dan jij en ik en in dat anders of gevoeliger zijn, schuilt ook een grote kracht.

IMG_3473Het liet mij zien dat mensen die zeggen hooggevoelig te zijn, niet alleen maar ‘zeurpieten’ zijn maar dat hun gevoeligheid ook van enorme waarde kan zijn en erg leerzaam voor degenen die vergeten zijn hoe het is om te voelen.

Puur hooggevoelig biedt mensen die hooggevoelig zijn herkenning en nuttige tips. Allereerst om je hooggevoeligheid te omarmen in plaats van het te negeren of altijd maar streng te zijn tegen jezelf. Er staan ook verschillende testjes in en modellen om je eigen overtuigingen kritisch onder de loep te nemen. Dat vond ik ook erg leuk om weer eens tegen te komen. Maar het boek kan ook behulpzaam zijn wanneer je vermoedens hebt dat je kind erg sterk op prikkels reageert.

In dat opzicht is het boek in meerdere opzichten erg interessant om te lezen. Ik denk dat het behulpzaam kan zijn wanneer je rechtstreeks met hooggevoeligheid te maken hebt maar ook juist als je, zoals ik, eigenlijk niets met de term kunt. Natuurlijk zijn er dan stukjes waar je een beetje doorheen moet bijten maar het heeft bij mij vooral meer begrip gekweekt en me een aantal wijze lessen geleerd.

Puur hooggevoelig – Jolijn Hendriks
Bekijk op bol.comEen compleet en praktische boek voor hooggevoelige mensen
Paperback, ,192 pagina’s, Uitgeverij AnkhHermes
Bestel dit boek hier >>>>

Tip uit het boek: iemand die hooggevoelig is, heeft bij de tandarts vaak meer last van de verdoving dan van de eigenlijke behandeling. Dit komt door een te hoge dosis adrenaline in de verdoving. Een verdoving voor hartpatiënten is zo gevraagd en lost dit probleem op. In het boek vind je nog veel meer van dit soort tips!

About Lara Bellis

lbellis@xs4all.nl'
Mijn naam is Lara Bellis en ik ben 31 jaar. Ik woon samen met mijn man en onze kinderen Arthur (5) en Felien (2) in Amersfoort. Naast Trotse Moeder ben ik muziektherapeut en als zelfstandige breng ik muziektherapie aan huis bij volwassenen met een verstandelijke beperking en ook aan kinderen met autisme.

Check Also

Nog een lange weg te gaan – HSP [persoonlijk verhaal]

In mijn vorige blog schreef ik dat ik weer ben gaan studeren. Ik heb niet …