De Mooie Moorden: Benissa

cover BenissaHoeveel leed kan een vrouw verwerken vooraleer ze de pedalen verliest? En hoeveel wilskracht heeft ze dan nog om terug te slaan? Is niet iedereen in staat om te moorden?

Benissa, de zwarte huurmoordenares, lijdt aan het posttraumatisch stresssyndroom. Toen het hoofd van de Psychiatrie haar als jong meisje ontoerekeningsvatbaar verklaarde, werd ze opgesloten in een instelling. Jaren later duikt de geesteszieke Benissa op in Londen met maar één ding voor ogen: wraak nemen op de mensheid voor al het leed dat haar werd aangedaan. Maar dan duikt iemand uit haar pijnlijke verleden weer op en kantelt alles. Als wederdienst besluit Benissa te helpen met de zoektocht naar de gegijzelde Sara. Is de roodharige vrouw nog in leven?

Recensie
Benissa is het tweede deel van het vierluik ‘De mooie moorden’ en het vervolg op Sara. Zoals je in mijn recensie van Sara kunt lezen, heb ik dat boek met de nodige moeite doorgeworsteld. Enerzijds fascineerden bepaalde ontwikkelingen mij, anderzijds voelde ik grote afkeer tegen bepaalde gebeurtenissen.

IMG_2139

Nadat ik het eerste deel had gelezen kwam ik er achter dat Philip Le Bon dit vierluik heeft geschreven met het doel dat lezers even stil staan bij het leed dat vrouwen en kinderen wordt aangedaan. Ik was nu extra voorbereid en eerlijk gezegd scheelde dat en heb ik het boek makkelijker gelezen. Het boek is namelijk nog steeds hard en ook dit deel is shockerend, maar ik heb het met mijn voorkennis als iets minder gruwelijk ervaren.

Screenshot 2015-05-20 at 08.57.30 Screenshot 2015-05-20 at 09.00.58

Benissa gaat, na een zeer korte terugblik, verder waar Sara is geëindigd. In Sara lag het accent op de ontvoering van Sara. Dit verhaal wordt vervolgd in Benissa, maar minder prominent dan in het eerste deel. In dit vervolg staat Benissa centraal. Al snel schakelt het boek over naar het verleden van Benissa in Sierra Leone ten tijde van de burgeroorlog daar. Toen was Benissa kindsoldaat en heeft daar, gedwongen door de krijgsheren, de meest gruwelijke dingen gedaan en ervaren. De beschrijvingen van gevechten tijdens De Spelen van de Dood of bijvoorbeeld het moment waarop ze zonder het te weten de man moet doden waar ze zielsveel van houdt (maar hem dat nooit heeft kunnen vertellen) zijn heftig.

Uit het verhaal van het verleden van Benissa blijkt dat ze is gaan moorden, in opdracht, om wraak te nemen op alle slechte mannen van deze wereld. Gaandeweg realiseert ze zich dat ze hierbij geen onderscheid maakt bij haar slachtoffers, en ze neemt zich voor haar opdrachtgevers te screenen en onder hen de definitieve afrekening te laten plaatsvinden. Aan het einde van dit deel is het echter maar de vraag of ze daar nog de kans voor zal krijgen …

IMG_2140
Benissa is goed in haar werk, dat bleek al in het eerste deel. Volgens mij benadert zij het uitvoeren van de perfecte moord vrij goed, ik ben onder de indruk van de gedetailleerde beschrijvingen van haar werkwijze en twee mannen die haar op de achtergrond ondersteunen met onder meer ICT-technieken.

Ze weten zo goed wat ze doen en moeten voorkomen op de radar van geheime diensten te komen. Maar uiteindelijk kan ook de beste een fout maken en dreigt het net zich langzaam te sluiten. Eerlijk gezegd hoop ik dat er in de volgende delen iets gebeurt waardoor Benissa vrij uit gaat. Ik heb namelijk bewondering gekregen voor deze dappere en onverschrokken vrouw. Het lijkt of ze een koelbloedige moordmachine is, maar onder die laag gaat een bijzondere en gevoelige vrouw schuil.

IMG_2142
Naast dit alles geeft Benissa een interessant kijkje in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, in hoe financiële beurzen werken en er gemanipuleerd kan worden met de waarde van aandelen en in waar de moderne technologie allemaal toe in staat is. En ook heb ik uit dit boek geleerd wat hyperthemesia is: een zeer zeldzame medische aandoening waardoor mensen een zeer gedetailleerd geheugen hebben. Er zijn maar weinig mensen die dit hebben, maar in Benissa wordt dit gegeven gebruikt in de zoektocht naar een medicijn tegen Alzheimer.

IMG_2139
Het verhaal kent nog een aantal verrassende wendingen en al met al moet ik constateren dat ik de serie steeds meer begin te waarderen. IMG_2138Het zijn harde thrillers, maar het verhaal zit erg goed in elkaar en de boeken lezen vlot. Wat nog leuk is om op te merken, is dat Philip Le Bon Belg is. Aan het taal- en woordgebruik merk je dat. Overigens vond ik dat niet storend.

Ik vind zijn blog ook zeer de moeite waard om te lezen. In het najaar van 2015 komt het derde deel ‘Naomi’ uit en in het voorjaar van 2016 het slot ‘Lucee’. Ik geloof dat ik ze toch wel graag wil gaan lezen!

Benissa – Philip Le Bon
Bekijk op bol.comTweede deel uit de serie ‘De Mooie Moorden’
Thriller, paperback, 448 pagina’s, uitgeverij Lannoo
Bestel dit boek hier >>>>

cover Sara

 

Sara – Philip le Bon
Bekijk op bol.com
Eerste deel uit de serie ‘De Mooie Moorden’
Thriller, paperback, 432 pagina’s, uitgeverij Lannoo
Bestel dit boek hier  >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De Stamboom

Wat als je er achter komt dat je familie van een seriemoordenaar bent? Inhoud Liz …