Oliver

CoverOLIVEROliver, zestien, groeit op in Noorwegen en is altijd samen met zijn neef Bendik, die ook zijn beste vriend is. Zijn leven lijkt zorgeloos, maar binnen vierentwintig uur na Olivers succesvolle debuut als keeper in het eerste, gebeurt er opeens van alles. Met zijn ouders, met Bendik – en ook met Oliver zelf. Hoe blijf je overeind alles in je leven plotseling op zijn kop staat? Als alles wat vanzelfsprekend lijkt, ineens wegvalt? En als je zelf ook iemand anders blijkt te zijn dan je dacht?

Recensie
Edward van de Vendel heeft vaker over Oliver geschreven. Vijftien jaar geleden al kwam ‘De dagen van de Bluegrass-liefde’ uit, dat ook over Oliver gaat. En ook in ‘Ons derde lichaam’ komt Oliver voor.

Dit boek, Oliver, is eigenlijk een prequel, en gaat vooraf aan deze beide boeken. Oliver is zestien jaar en is gelukkig, vooral als hij mag debuteren als keeper van FF Gjøvik. Daarna gebeurt er van alles en is niets meer hetzelfde.

IMG_1477
Oliver is een young adult roman, absoluut geschikt voor middelbare scholieren. Ik heb zowel Oliver als ‘De dagen van de Bluegrass-liefde’ aan mijn oudste dochter van bijna dertien voorgelegd, maar ik merk dat ze nog wat terughoudend is om in deze boeken te beginnen. Misschien zijn ze qua belevingswereld nog net wat te hoog gegrepen voor haar, misschien spreekt de verhaallijn haar niet aan. Meisje hè, en in dit boek spelen jongens de hoofdrol … Maakt niet uit, komt vanzelf. En in de tussentijd zijn er genoeg andere boeken die leuk zijn, een vergelijkbare thematiek hebben en net wat lichtvoetiger zijn!

Ik vind het goed dat er steeds meer goede boeken voor deze leeftijdsgroep zijn (of misschien zie ik ze ook wel wat meer, nu ik een dochter heb in de young adult-leeftijd, dat kan natuurlijk ook). Ik krijg de laatste tijd boeken in handen die over actuele thema’s gaan en over onderwerpen die pubers volgens mij wel moeten aanspreken. Misschien willen ze er dan wel niet altijd met ons, ouders, over praten, in een boek kan je ook veel her- en erkenning vinden voor de zaken waar je mee worstelt, zoals ontluikende homoseksualiteit.

IMG_1475
Ik vind de schrijfstijl van Edward van de Vendel prettig en voor mij is Oliver een boek dat ik met veel plezier snel tussendoor gelezen heb. Wat ik nog leuker vind, is dat Van de Vendel een hele serie boeken op zijn naam heeft, en voor veel verschillende leeftijden schrijft (mijn jongste dochter van acht vindt bijvoorbeeld de boeken over Sofie erg leuk).

Oliver – Edward van de Vendel
Bekijk op bol.comYoung adult, paperback, 215 pagina’s, Querido Kinderboek
Bestel dit boek hier >>>>

IMG_1476

 

 

 

Voor de recensie van ‘De dagen van de Bluegrass-liefde’, klik hier >>>>

De dagen van de Bluegrass-liefde – Edward van de Vendel
Bekijk op bol.comYoung adult, paperback, 148 pagina’s, uitgeverij Querido
Bestel dit boek hier >>>>

IMG_1745

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Een jaar kleiner [persoonlijk blog]

En weer ben ik jarig. En hoewel in huize TrotseMoeders gevierd wordt dat ik een …