Dansen tussen golven traangas

coverVier jongeren, drie dagen protest, twee grote liefdes, één doel: vrijheid. Vier Egyptische jongeren dromen van vrijheid. Ze dromen ervan verliefd te kunnen zijn, zonder op geloof of geslacht te letten. Ze dromen van een leven waarin jongens openlijk kunnen dansen en meisjes niet bang hoeven te zijn om alleen over straat te gaan. Ze dromen van een land waar je mag denken en zeggen wat je wilt. Maar wat hebben ze ervoor over om die dromen waar te maken?

Recensie
Dansen tussen golven traangas leek mij een young adult roman, die zeer geschikt is voor mijn oudste dochter van bijna 13 jaar. Ze moet veel lezen (voor school) en dit is een boek dat over een zeer actueel onderwerp gaat. Het is goed om daar kennis mee te maken. Dat het boek geschreven is door een Nederlands-Egyptische auteur, die bekend is met de cultuur, geeft het nog net een extra tintje.

Screenshot 2015-04-20 at 20.58.16
Al vrij snel nadat mijn dochter was begonnen aan Dansen tussen golven traangas kwam ze naar me toe om me te vertellen dat het een erg mooi boek is. Ik was zelf ook nieuwsgierig naar het boek en wilde het eens serieus doorbladeren om er een goede indruk van te krijgen. Het bleef niet beperkt tot bladeren en stukjes lezen, al na de eerste bladzijde was ik echt gegrepen door het verhaal en ik ben blijven doorlezen tot het eind.

IMG_1485

Vier jongeren staan centraal in Dansen tussen golven traangas, twee jongens (Mohammed en Abdelrahman) en twee meisjes (Samya en Layla). Vier heel verschillende jongeren, die op verschillende manieren met elkaar verbonden zijn. En voor wie in heel korte tijd, tijdens de protestacties in februari 2011 in Alexandrië (Egypte), voor altijd het leven verandert. Al is het boek vrij kort, het is al snel duidelijk wie wie is en je kunt je goed verplaatsen in de verschillende personen. Alle vier verschillend, maar je kunt voor alle vier begrip en sympathie opbrengen.

Monique Samuel, hier is haar site, waar ze ook blogt, probeert in weinig bladzijden veel thema’s aan de orde te stellen: verboden liefde tussen moslims en christenen, homoseksualiteit bij moslims, gevangen zijn in tradities, gebrek aan vrijheid voor vrouwen. En dat allemaal tegen de achtergrond van de Arabische lente …

IMG_1480

Natuurlijk kan alles veel meer diepgang krijgen, maar of de doelgroep op veel diepgang zit te wachten kan je je afvragen. Ik denk dat er voldoende in staat om jongeren, pubers, aan het denken te zetten over het huidige tijdsgewricht en diverse maatschappelijke ontwikkelingen. Het boek leest prettig en dat is niet onbelangrijk. Het beeld waar het boek mee eindigt, zal nog lang blijven hangen.

Ik vind het boek erg de moeite waard, het heeft me echt geraakt, en ik zal het over een paar jaar ook zeker aan mijn jongste geven om te lezen.

Dansen tussen golven traangas – Monique Samuel
Bekijk op bol.comJeugdroman, paperback, 112 pagina’s, Querido Kinderboek
Bestel dit boek hier >>>>

IMG_1483

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Mijn jaar na jou

Als je zou kunnen sterven van schuldgevoel, dan zou ik dood zijn. Zoals ook eigenlijk …

Share
Share