De rouwschrijfster

cover

Op de dag dat John F. Kennedy de eed aflegt, worstelt Claire, een zelfbewuste jonge vrouw en moeder die geobsedeerd is door de glamour van Jackie Kennedy, met de vraag of ze in een liefdeloos huwelijk moet blijven of de man volgen van wie ze houdt en van wie ze een kind verwacht. Decennia daarvoor gaat Vivien Lowe, een buitengewoon begaafde schrijfster van rouwteksten, op zoek naar haar minnaar die in de Grote Aardbeving van San Francisco van 1906 spoorloos verdwenen is. Door de verhalen van de doden te vertellen, leert Vivien ook de impact van haar eigen verlies kennen.

Recensie
De titel van De rouwschrijfster is in eerste instantie niet heel aansprekend, hoewel wel heel intrigerend, en ik was ook niet stuk van de cover van het boek. Ik had het boek op de bank liggen en mijn dochters, die toch al geregeld vinden dat ik rare boeken lees (ze gaan vooral af op de titel en de omslag), keken mij echt meewarig aan: ‘mama, wat ben jij nu weer aan het lezen?’. Nou dames, een prachtig boek! Laat je niet tegenhouden door een wat afstandelijke titel en een sombere omslag, het gaat om de inhoud! Liefde, het huwelijk, de dood, de rol van vrouwen, verdriet, spijt en hoop zijn de centrale thema’s van dit boek.

image
De rouwschrijfster vertelt het verhaal van twee verschillende verhalen in twee heel verschillende tijden. Afwisselend staan Claire in 1961 en Vivien in 1919 centraal. Twee heel andere vrouwen, maar wel met veel overeenkomsten. Ze zijn beiden ongelukkig en onderhouden beiden een ‘verboden’ relatie met de man van een ander. Claire houdt niet van haar man Peter en heeft een buitenechtelijke relatie met een andere getrouwde man, Miles, (van wie ze zelfs zwanger is). san_fransisco_verwoest_door_aardbevingVivien is tijdens de aardbeving in San Francisco haar grote liefde, de getrouwde David, kwijtgeraakt en weet niet wat er men hem gebeurd is. Deze gebeurtenis is bepalend voor haar verdere leven.

De rouwschrijfster is als het ware opgehangen aan twee belangrijke historische gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis: de grote aardbeving (zie foto) in San Francisco in 1906 die grote delen van de stad heeft verwoest, en de inauguratie van John F. Kennedy als de 35e president van de Verenigde Staten. Claire voelt zich aangetrokken tot de boodschap van Kennedy, maar is ook bijzonder geïnteresseerd in zijn vrouw, Jacqueline. john & jacky KDe vraag wat Jackie tijdens de inauguratie van haar man draagt, houdt de gemoederen nogal bezig …

Ik heb me lang afgevraagd wat het verband is tussen Vivien en Claire. Er moet toch een reden zijn waarom Ann Hood beider verhalen in één roman wil vertellen. Toen ik op zo ongeveer twee-derde van het boek was, begon het mij te dagen. Ja, logisch, begrijpelijk …, maar dat ga ik hier niet opschrijven!

image

Ik vind dat Ann Hood met De rouwschrijfster een prachtig boek heeft geschreven! De verhalen van zowel Claire als Vivien raken mij, al zet ik ook geregeld vraagtekens bij de keuzes die zij maken. De tijd waarin een en ander zich afspeelt, is ongetwijfeld van invloed. Een vrouw in 1919 zal echt andere keuzes gemaakt hebben dan een vrouw ruim 100 jaar later. En dat geldt ook voor de situatie 1961 en 2015. Dus misschien zijn hun keuzes voor die tijd wel de beste en meest verstandige die ze hadden kunnen maken.

image
De historische achtergrond van de verhalen vind ik interessant, het is leuk om een kijkje te krijgen in hoe individuen dingen in een andere tijd en in een andere sociale context beleefd kunnen hebben. De rouwschrijfster leest prettig en vlot en blijft net wat langer hangen dan veel boeken doen. Niet omdat er vragen overblijven, maar omdat het zo echt en geloofwaardig is!

De rouwschrijfster – Ann Hood
Bekijk op bol.comRoman, paperback, 312 pagina’s, uitgeverij Lannoo
Bestel dit boek hier >>>>

image

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …

Share
Share