Botje – Janneke Schotveld [recensie]

cover BotjeBibi’s vader heeft een wolwinkeltje, genaamd Bollewol. Soms zou Bibi liever willen dat hij een stoerdere winkel had. Of een restaurant, zoals de vader van haar beste vriend Midas. Op een dag wordt er een vreemd pakketje bezorgd. Er blijkt een robot in te zitten, een meisjesrobot om precies te zijn. Ze heet Botje en is dol op olijfolie en voorgelezen worden. Verder kan ze keiharde boeren laten en supergoed voetballen. Kortom: ze leeft! Tenminste, als ze op tijd wordt opgeladen…

Algauw wordt duidelijk dat Botje gezocht wordt door iemand met nare bedoelingen. Bibi doet er alles aan om Botje te beschermen. Maar wie heeft Botje eigenlijk gemaakt? En waarom is ze bij Bibi gebracht?

IMG_1411Recensie
Botje is het meest recente boek van Janneke Schotveld. Janneke heeft al veel leuke kinderboeken geschreven, waaronder de serie over Superjuffie. Er zijn inmiddels vier delen verschenen van Superjuffie, die allemaal voor Trotse Moeders zijn gerecenseerd. Een ander erg leuk boek van Janneke Schotveld is ‘Oma ontsnapt’.

IMG_1414 Mijn jongste dochter van 8 en ik zijn iedere keer weer blij als we een nieuw boek van Janneke Schotveld ontdekken. Botje past helemaal goed bij ons, want de vader van Bibi heeft een wolwinkel en breit allemaal mooie knuffels voor Bibi. En dat doe ik ook voor mijn meiden (en verder iedereen die ze hebben wil), nou ja, ik haak ze, maar het schept toch een band!

Kenmerkend voor de boeken van Janneke Schotveld is dat ze op het eerste gezicht over gewone kinderen gaan die gewoon naar school gaan en een gewoon leven leiden, maar dat er iemand is of er iets gebeurt wat helemaal niet zo gewoon is …

IMG_1413

De boeken zijn zo geschreven dat het (toch) van begin tot eind geloofwaardig is en dat je als kind het avontuur zelf zou willen beleven.

robotWant wie wil er nu niet zo’n lief schattig robotje als Botje waar je voor kunt zorgen? Die je kunt voorlezen? Die een vriendinnetje wordt? Alleen haar iedere keer moeten opladen is misschien een beetje vreemd. Het lijkt mijn jongste wel leuk in ieder geval. Tja, misschien kan ik wel een keer een robotje voor haar maken …

Mijn kleine leesbeestje was in ieder geval erg blij met Botje en heeft het boek met veel plezier en heel snel uitgelezen. Het verhaal is leuk, het zit goed in elkaar en het leest snel. Ik moest hier vertellen dat ze de manier van praten van Botje ook erg leuk vindt. Botje voegt namelijk bij bijvoorbeeld namen steeds een lettergreep toe. Botje zegt niet Bibi, maar Bibibi, of papapa … En ze leest heel scherp, ook dat nog, want ergens halverwege ontdekte ze een foutje … Slimme meid!IMG_1416

Op haar site vertelt de schrijfster, Janneke Schotveld, waarom ze Botje geschreven heeft. Robots worden steeds belangrijker in onze samenleving en alleen daarom al wilde ze graag een keer een boek over robots schrijven. IMG_1415Oeps, nu heb ik het belangrijkste al verklapt. Maar, de site van Janneke Schotveld is sowieso erg leuk om eens te bezoeken!

En dan vergeet ik nog te vermelden dat de illustraties, zoals altijd bij deze boeken, lief en leuk en mooi zijn. Ze horen bij deze boeken en ik ben blij dat Janneke Schotveld een vaste illustrator heeft in Annet Schaap!

Botje – Janneke Schotveld
Bekijk op bol.comKinderboek, hardcover, 144 pagina’s, Van Holkema & Warendorf
Bestel dit boek hier >>>>

IMG_1412

 

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Hamstersaurus Rex – Tom O’Donnell

Hij heeft dinotanden, messcherpe klauwen… en een heel zachte vacht! Het is Hamstersaurus Rex, de …