Het Vliegende Schaap – Daphne Deckers

vliegende-schaap-daphne-deckers-trotse-moedersGeorgette (‘Sjors’) is een eigenwijs schaapje dat op tragische wijze haar moeder verliest. Wanneer de kudde haar de rug toekeert, sluit ze vriendschap met Pulletje, een eend met veel praatjes en Gallus, een haan met hoogtevrees. Na veel spannende verwikkelingen worden zij de ‘bemanning’ van de allereerste ballonvaart.

Het verhaal speelt in het Frankrijk van Lodewijk XVI, en de levens van de dieren zijn verweven met die van Joseph en Etienne Montgolfier, de uitvinders van de luchtballon. Een klassiek verhaal met grote thema’s in een wervelende maar vooral ook humorvolle verpakking.

Recensie
Bekende Nederlanders die ineens boeken gaan schrijven….. Tja, daar kun je wat van vinden. Maar zo’n vooroordeel klopt niet altijd, want Daphne Deckers heeft haar bekende naam niet nodig om zich als schrijfster een plek te verwerven. Screenshot 2015-02-11 at 19.21.28Met haar humor, haar intelligentie en haar scherpe pen die geen thema’s schuwt, heeft ze mij in ieder geval al jaren als fan.

Toen ik zwanger was, verslond ik haar boeken met columns over zwangerschap, later die met haar verhalen over haar moederschap. En nu is er weer een nieuw kinderboek van haar hand verschenen. Ik ben benieuwd!

Het Vliegende Schaap is een verhaal wat zich in het verleden afspeelt. Ten tijde van de eerste ballonvaart om precies te zijn. Eind van de 18de eeuw waagde de mensheid weer een poging om te vliegen, een diep gekoesterde wens die door de eeuwen heen in allerlei verhalen (en dappere experimenten) terugkomt.Screenshot 2015-02-11 at 19.20.58

Daphne Deckers heeft zich goed verdiept in de historische gegevens over de periode rond de eerste ballonvaart en over die eerste ballonvaart zelf, die in 1783 plaatsvond. De “bemanning” van die eerste ballonvaart bestond uit een eend, een haan en een gans.

Ook heeft ze zich verdiept in de levens van de uitvinders van de luchtballon, de broers Joseph en Étienne Montgolfier. Het resultaat is een boek, gebaseerd op historische feiten en gebeurtenissen, maar met de fantasie en humor die Daphne Deckers eigen is.

Screenshot 2015-02-11 at 19.21.45
Lees  dit stukje uit het boek, dan krijg je een indruk van de humor!

Ik heb dit boek voorgelezen aan mijn drie kinderen (tussen 8 en 11 jaar) en ik kan niet zeggen wie er meer genoten heeft. Screenshot 2015-02-11 at 19.21.11Het is echt een verschrikkelijk leuk boek, af en toe wel zielig, met een spannend, interessant verhaal over boeiende gebeurtenissen.

Ik heb vooral genoten van de droge humor die er als vanzelfsprekend doorheen geweven is. De illustraties van Annet Schaap vergroten het leesplezier.

Het boek is bedoeld voor kinderen vanaf een jaar of tien, maar mijn tweeling van 8 jaar vond het ook geweldig. Heb je dus kinderen in die leeftijd, gun jezelf dan het plezier om dit boek gezellig voor te lezen!

Het Vliegende Schaap – Daphne Deckers
Bekijk op bol.comIllustraties door Annet Schaap
Hardcover, 192 pagina’s, uitgeverij Moon
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Kroko-detectives

Zoek je nog een leuk cadeau? Of wil je graag dat je kind wat meer …

Share
Share