Rembrandts Voorleesbijbel

rembrandts-voorleesbijbel-trotse-moedersRembrandt van Rijn (1606-1669) etste vele Bijbelverhalen alsof hij er zelf bij was. Hij tekende daarbij anonieme ooggetuigen van de verhalen die we kennen uit het Oude en Nieuwe Testament. Rembrandts Voorleesbijbel vertelt de ervaringen van die ooggetuigen. Diverse kinderboekenschrijvers kijken door de ogen van deze anonieme ooggetuigen van beroemde verhalen uit de Bijbel en fantaseren over wat zij zouden zien als ze erbij waren geweest. 

Recensie

Ik heb als huwelijkscadeau van mijn man de Rembrandt Bijbel gehad. Een klassieke bijbel, prachtig geïllustreerd met afbeeldingen van schilderijen van Rembrandt van Rijn. Screenshot 2014-12-22 at 22.34.09Toen ik las dat er een Rembrandt Voorleesbijbel ging verschijnen had ik dan ook en kinderbijbel verwacht, met etsen van Rembrandt ter illustratie, of minstens verhalen uit de Bijbel in een nieuw, kindvriendelijk jasje.

De etsen van Rembrandt zijn er, en die zijn uiteraard schitterend. Dit boek is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de uitgever (Terra) en Het Rembrandtshuis, en ik heb direct na het lezen van dit boek een bezoekje aan dit museum op de planning gezet voor 2015!

Screenshot 2014-12-22 at 22.31.36

Wat de Rembrandt Voorleesbijbel wel is, is een boek met verhalen van bekende (en zeer goede) kinderboekenauteurs, gebaseerd op die prenten. En de verhalen zijn schitterend. Ze nemen je, via en ogen van iemand die in die tijd leefde, echt mee naar de tijd van Jezus, naar het leven in die tijd, net zoals de etsen van Rembrandt dat doen. Zo zijn er verhalen die dicht bij de bekende verhalen blijven, maar ook verhalen die vanuit een hond verteld worden en zo een heel andere kijk op een Bijbelverhaal geven.

Screenshot 2014-12-22 at 22.31.51

Sowieso geven de verhalen een andere kijk op bekende Bijbelverhalen. Het maakt ze minder abstract, meer iets van gewone mensen (en kinderen) en dat is erg knap gedaan. Ook wanneer je niet gelovig bent, is dit boek prachtig om te lezen. Bijbelverhalen zijn naar mijn mening ook een stukje algemene ontwikkeling en wanneer je uit principe geen Bijbel zou willen lezen, zou dit boek erg geschikt zijn om je kind(eren) toch kennis te laten maken met een aantal “klassiekers”.

Screenshot 2014-12-22 at 22.32.23

Rembrandts Voorleesbijbel – Koos de Wilt
Bekijk op bol.comVerhalen van Bibi Dumon Tak, Joke van Leeuwen, Jan Paul Schutten, Sjoerd en Margje Kuyper en Harmen van Straaten
Gebaseerd op etsen uit de collectie van Het Rembrandthuis
Hardcover, 96 pagina’s, uitgeverij Terra Lannoo
Bestel dit boek hier >>>>

Screenshot 2014-12-22 at 22.32.35

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Hallo, hallo, wie brult daar zo?

Ik ben al vaker enthousiast geweest over boeken van Harmen van Straaten en ook ditmaal …

Share
Share