Duurzaamheid in een gezin

Je staat soms verbaasd over hoe vaak je een vuilniszak weg moet brengen. Zeker wanneer die kleintjes nog niet zindelijk zijn, werk je er een opzienbarend aantal luiers doorheen. Uitgaande van vijf luiers per dag komt je per jaar al gauw uit op zo’n 1825 luiers. In heel België gaat dit om miljoenen kilo’s luiers, ieder jaar weer.

Beeldrechten: Flickr Unladylike David Goehring CC BY 2.0 Bepaalde rechten voorbehouden

Luierberg
Wereldwijd gezien is de luierberg een groot probleem. Recyclen van luiers is nog niet zo eenvoudig. Er zijn altijd nieuwe grondstoffen nodig en een groot deel van wegwerpluiers is niet biologisch afbreekbaar. Sinds de opkomst van de wegwerpluier is het aandeel luiers in de totale afvalberg enorm toegenomen. Volgens Nederlandse cijfers bestaat ruim 4,4 procent van al het afval uit luiers!

Later zindelijk
Daarbij komt dat kinderen ook steeds later zindelijk worden sinds de opkomst van de wegwerpluier. Het uitstellen van de zindelijkheidstraining is met de zo gemakkelijke wegwerpluiers voor veel ouders erg gemakkelijk. Er zijn mensen die vinden dat kinderen weer eerder zindelijk moeten worden gemaakt om het milieu te sparen, maar daar kun je mensen natuurlijk niet toe dwingen.

Alternatieven
Er zijn echter ook andere alternatieven om de luierberg in het gezin te verkleinen. Zo winnen wasbare luiers de laatste jaren weer aan populariteit. We hebben op deze blog al een aantal keer leuke exemplaren beschreven, bijvoorbeeld de Rumparooz en de luiers van Eco Posh, gemaakt van gerecyclede flessen. Het is misschien even wennen in het begin om over te stappen op wasbare luiers, maar na een tijdje weet je niet beter. Het is zeker de moeite waard!

Meer doen
Duurzamer leven kun je op velerlei vlakken in je leven introduceren. Veel wegwerpproducten kun je vervangen door dingen die je kunt hergebruiken. Het gaat dan om luiers, maar ook om allerlei andere zaken, zoals boterhamzakjes. Natuurlijk kun je ook kijken of je met bepaalde dingen wat langer kunt doen.

Duurzame kleding
Vaak gooien we veel kleding weg, maar het is veel beter om wat meer duurzame kleding te kopen, zoals je die hier kunt verkrijgen. Zeker voor belangrijke basisitems, zoals een spijkerbroek en een mooie blazer, is het verstandig om te investeren in een mooie, duurzame exemplaren. Natuurlijk zijn ook dingen zoals de verwarming een tandje lager zetten, apparaten niet onnodig aan laten staan en wat minder vaak de auto pakken allemaal simpele dingen die we kunnen doen om ons steentje bij te dragen aan een beter milieu. Zo laten we de wereld een stukje mooier achter voor als onze nakomelingen!

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Wasbare zwemluier ImseVimse

Wat is het leuk en gezellig om met je kindjes te gaan zwemmen. Oké, het is …

Share
Share