afspraakje bos featured, kinderboek

Een afspraakje in het bos – Sylvia Vanden Heede [recensie]

Screenshot 2014-10-17 at 16.55.58De vleermuis heeft een afspraakje met een vliegend hert. Dus: ze stelt zich een edel dier voor met witte, zachte, gevederde engelenvlerken en een prachtig gewei. En dan gaat de bel. Voor de deur staat een gast die de vleermuis niet had verwacht….

Recensie

Ik was erg benieuwd naar dit boek. We hebben verschillende “Vos en Haas” boeken van Sylvia Vanden Heede gerecenseerd en bij de boeken die ik samen met mijn dochter heb gelezen, ben ik iedere keer erg onder de indruk van de schijnbaar eenvoudige manier waarop de schrijfster met woorden kan spelen. Een verhaal maken voor beginnende lezers wat van goede kwaliteit is en leuk om te lezen, vind ik erg knap en Sylvia Vanden Heede weet dit toch iedere keer weer te bereiken met haar Vos en Haas serie.

Een tijdje geleden is er op deze website een ander boek van Sylvia Vanden Heede verschenen: Hond weet alles en Wolf niets. Wanneer je de recensie leest <klik hier> zie je dat dit een totaal ander boek is dan “Vos en Haas” en dat geldt ook weer voor dit boek.

Screenshot 2014-10-18 at 11.36.04

Een afspraakje in het bos” wordt een prentenboek genoemd, maar het is nog veel meer dan dat. Behalve een mooi verhaal (daarover dadelijk meer) en prachtige tekeningen, is het ook een boek waaruit je samen met je kind een hoop kunt leren over de natuur. Sowieso staan er op alle prenten verschillende dieren die je in de meeste prentenboeken voor jongere kinderen niet tegenkomt, zoals een ijsvogel en een kamsalamander.Screenshot 2014-10-18 at 11.36.53

Zelf vind ik het boek eigenlijk meer geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zes, die zullen er veel meer uit kunnen halen dan jongere kinderen denk ik. Achterin het boek staan ook nog eens ‘opdrachten’ die uitnodigen tot het bestuderen van de illustraties of tot het opzoeken van informatie op de website www.natuurenbos.be/natuurhelden. Het boek is tot stand gekomen in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos.

Het verhaal is echt leuk. Om zelf te lezen voor kinderen vanaf een jaar of 7, maar ook om voor te lezen. Het nodigt bij het voorlezen echt uit tot interactie “wat denk je dat de vleermuis wil doen?“, “zie je de libelle?“, “wat zou jij willen eten van alles wat de vleermuis heeft klaargezet?“.

Screenshot 2014-10-18 at 11.36.35

Het verhaal is mooi: een vleermuis en een vliegend hert hebben elkaar via internet leren kennen en gaan elkaar voor het eerst in het echt ontmoeten. De vleermuis denkt een hert met vleugels te gaan ontmoeten en het vliegend hert verwacht een soort muis. De vleermuis denk in eerste instantie dan ook aan een snel hapje, wanneer er een kever voor de deur staat, maar dat blijkt het vliegend hert te zijn!

Screenshot 2014-10-18 at 11.37.26

Het idee dat uiterlijk van ondergeschikt belang is, was de vleermuis al eerder duidelijk geworden na dates met vogels waar zij op viel vanwege hun mooie uiterlijk, die uiteindelijk helemaal geen goede combinatie vormden met de vleermuis. De correspondentie met het vliegend hert was veelbelovend en wanneer het licht uitvalt, komt er iets van de betovering uit de mails terug en wordt de vleermuis opnieuw verliefd.

Een happy end, wat bij mijn zoons die meeluisterden toen ik het boek aan mijn dochter voorlas een hartgrondig “bah!” opriep, maar wat mijn dochter helemaal geweldig vond! En ik ook, echt een heerlijk boek!

Screenshot 2014-10-18 at 11.36.21

Hier de ‘recensie’ van mijn dochter (7 jaar): “Ik vind het een leuk boek. Leuk om te lezen omdat ik van lezen houd en dit een leuk boek vind omdat de plaatjes heel mooi zijn en het verhaal ook mooi is. Ik houd erg van dieren en er zijn heel veel dieren in het boek. En gelukkig loopt het goed af, want eerst wil de vleermuis de kever opeten, maar aan het eind gaan ze zoenen en dat is veel beter.

Een afspraakje in het bos – Sylvia Vanden Heede
Tekeningen van Benjamin Leroy
Hardcover, 36 pagina’s, uitgeverij Lannoo
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Een tegen allen, leven in groep of (bijna) helemaal in je eentje

Ik ben 43 jaar en nog steeds dol op prentenboeken. Jarenlang ben ik juf van …

Share
Share