Hartenvrouw – Babette van Veen [recensie]

Screenshot 2014-10-09 at 16.57.25Ineens ligt ie aan duigen, je toekomst. Het overkwam Babette van Veen toen ze ging scheiden. Haar wereld stond even stil, maar langzaam maar zeker krabbelde ze overeind en kwam ze tot het inzicht dat de toekomst juist weer voor haar open lag.

Recensie

Het boek Hartenvrouw heeft als ondertitel “Azen op geluk” en op de cover staat Babette van Veen afgebeeld als hartenvrouw. Wanneer je het boek omdraait zie je in plaats van een stralende lach de doorgelopen make-up na een huilbui.

Het boek is geschreven door Babette van Veen en vertelt over hoe zij haar scheiding heeft beleefd, welke inzichten ze er van kreeg en hoe ze keuzes gemaakt heeft om op een andere manier door te gaan.

Goede dagen en slechte dagen wisselen elkaar af. Niet alleen in het begin, wanneer er vooral veel verdriet is, maar ook de kracht om door te gaan met zichzelf en de kinderen, maar ook later. Een milde tussenweg lijkt er niet te zijn en dat vond ik erg krachtig. De weg die Babette van Veen kiest is niet de meest gekozen weg, maar mijns inziens wel een hele mooie en waardevolle: een weg die leidt tot zelfinzicht, bewuste keuzes en leven met de consequenties van je keuzes.

Een bewust leven, waarin ook plaats is voor pijn en verdriet maar waarin de verantwoordelijkheid geheel ligt bij haarzelf. Ze verbergt zich niet achter anderen, en gaat op zoek naar wat ze zelf wil.

Wat ik ook erg mooi vond, was dat ze, zodra ze zichzelf betrapte op gedrag wat ze niet wilde, zoals ‘zwelgen in zelfmedelijden’, een keuze ging maken. Zelfmedelijden mag, wanneer je er voor kiest om jezelf een tijdje zielig te vinden, prima, maar laat het dan een keuze zijn en wanneer je er niets meer aan hebt, kies dan iets anders.

Screenshot 2014-10-09 at 20.36.57
Mooi: wanneer je in de put zit, maak het er dan gezellig…

En zo maakt Babette van Veen allerlei emoties mee, maakt ze grote sprongen, maar heeft ze ook terugvallen. Wel is haar doel duidelijk: voor het eerst echt haar eigen leven in de hand nemen en eigen keuzes maken en daar dan ook verantwoordelijkheid voor dragen.

Heel eerlijk, alsof ze tegen je zit te praten, vertelt ze in het boek over de jaren die ze op deze manier bezig is geweest. En dat is knap. Knap voor iedere vrouw, ieder mens die iets doormaakt en daar op een manier over vertelt waardoor anderen zich er in kunnen herkennen en er wellicht ook iets van kunnen leren. Knap ook van Babette van Veen, met een bekende vader, een bekende familie, een bekende ex en zelf ook een ‘Bekende Nederlander’ door haar carrière op toneel en televisie.

Haar eerlijkheid maakt haar kwetsbaar, zeker als bekend persoon. Het is dan ook te hopen dat de mensen die haar boek kopen, geïnteresseerd zijn in de vrouw die het schrijft en niet in Babette van Veen als “Bekende Nederlander”, dan denk ik dat er veel mensen zullen zijn die een les voor zichzelf uit het boek kunnen halen.

Screenshot 2014-10-09 at 20.36.20
Bij vlagen moest ik erg lachen. Zoals bij dit fragment waarop Babette van Veen heel “Zen” haar gedachten op een lampion schrijft, deze aansteekt en naar boven ziet gaan…. en bijna haar dak in de brand ziet gaan!

Babette van Veen staat momenteel in Nederlandse theaters met de voorstelling Hartenvrouw. Er is ook een gelijknamige CD verschenen waarvan een aantal liedteksten in het boek zijn opgenomen.

Hartenvrouw – Babette van Veen
Azen op geluk
Paperback, 223 pagina’s, A.W. Bruna Uitgevers

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van bijna 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Klassiek For Kids 2018 [review]

Klassieke muziek voor kinderen…. Voor veel Trotse Moeders is dat niet de meest voor de …