Een vreemd feestje

vreemd-feestje-trotse-moedersAls Jobs ouders een reis naar Egypte winnen, willen ze eerst niet gaan. Job is immers bijna jarig! Gelukkig staan de opa’s en oma’s te popelen om op hem te passen. En ze willen ook best zijn verjaardagsfeestje organiseren. Maar het plan om met de hele klas naar de Efteling te gaan vinden ze zonde van het geld. Een speurtocht met schatgraven is toch minstens zo leuk?

Recensie

Wat een leuk boek om voor te lezen! Volgens uitgeverij Gottmer is het geschikt voor kinderen vanaf 6 om aan voor te lezen en voor kinderen vanaf 8 jaar om zelf te lezen. Ik vraag me af of kinderen van 6 niet nog iets te jong voor dit boek zijn. Mijn tweeling is bijna 8, mijn oudste 10 (en een half) en ze hebben enorm van het boek genoten.

Nu mijn kinderen wat ouder worden en niet alleen maar prentenboeken, of korte, afgeronde verhalen voor het slapen-gaan voorgelezen krijgen, lees ik ze vaak nog apart voor, ieder kind wat hij/zij leuk vindt. Met dit boek had ik een verhaal in handen wat ze alle drie leuk vonden en wat nog leuk was om voor te lezen ook!

Wanneer de ouders van Job naar Egypte vertrekken, passen “de opa’s en de oma’s” op Job. En ze zijn ook verantwoordelijk voor zijn verjaardagsfeest wat al helemaal door Jobs ouders is voorbereid: kaartjes voor de hele klas voor een dagje Efteling zijn gekocht, inclusief uitnodigingen en postzegels en geld voor de pannenkoekenboerderij na afloop ligt klaar.

Screenshot 2014-10-03 at 23.34.04

Maar…. Job zou eigenlijk wel eens een “normale” verjaardag willen, een gewone en niet zo een waardoor iedereen je vriend wil zijn, maar dat eigenlijk niet is. En de opa’s en de oma’s vinden het belachelijk veel geld voor een verjaarspartijtje. Ze besluiten de kaarten terug te sturen en zelf iets te gaan organiseren: spelletjes thuis, een spannende speurtocht en eigengebakken pannenkoeken tot slot.

Bij de speurtocht gaat het mis, de kinderen komen op een verkeerde plek terecht en komen daar vast te zitten. Natuurlijk komt uiteindelijk alles goed, maar een tijd lang lijkt dat minder vanzelfsprekend en vind ik het boek niet zo geschikt voor te jonge kinderen. Opgesloten zitten op een begraafplaats, terwijl het donker wordt, er geen eten en drinken is, geen telefoon met beltegoed…. Je vraagt je een vrij lange tijd af hoe dat nog goed moet komen.

Maar voor kinderen vanaf een jaar of 8 is het genieten. Van de spanning, van de avonturen en van de humor. Zelf heb ik erg genoten van de schrijfstijl. De manier waarop “de opa’s en de oma’s” consequent “ene opa” en “andere opa” genoemd werden vond ik erg komisch. En ook de manier waarop beide oma’s samen met beide opa’s omgaan is leuk om (voor) te lezen.

Screenshot 2014-10-03 at 23.33.43

Job zelf komt in het begin van het boek ook goed uit de verf. Je krijgt een mooi beeld van een kind wat van de ouders alles krijgt wat ze zelf niet hadden in hun jeugd. Duidelijk wordt ook hoe dat voor Job is. Later in het boek verdwijnt Job zelf een beetje uit het zicht. Het gaat dan meer om het kleine groepje kinderen en om de speurtocht.

Het eind is wat mager, de laatste twee hoofdstukken zijn alleen een lange afronding vond ik, en in het begin wil de speurtocht niet vlotten en is het naar om te zien dat de vrienden van Job er niets aan vinden, maar de rest van het boek was een genot om voor te lezen. Mijn jongste van bijna 8 kondigde al aan dat hij het boek zelf nog een keer wil gaan lezen.

Een vreemd feestje – Bette Westera
Illustraties van Alex de Wolf
Hardcover, 128 pagina’s, uitgeverij Gottmer
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Hoe fel de zon ook scheen – Arend van Dam

In de aanloop naar 4 & 5 mei 2020, vind ik het mooi om een …