Max en de ontplofte vriendschap (Kinderen van het Kattenpleintje)

Screenshot 2014-07-02 at 21.19.41Max en Sjoerd zijn al vrienden vanaf de zandbak. Nu heeft de gemeente het plan om hun geliefde speeltuin op te offeren aan parkeerplaatsen. Hierdoor komen de twee jongens opeens lijnrecht tegenover elkaar te staan.

Recensie

Ik heb Max en de ontplofte vriendschap voorgelezen aan mijn tweeling (jongen-meisje) van 7,5 jaar. En ze hebben er allebei van genoten. De leeftijdsindicatie is 7-9 jaar, maar bij het voorlezen had ik het idee dat mijn tweeling nog wel wat jong was om echt helemaal te bevatten wat er gebeurt.

Screenshot 2014-07-02 at 21.17.23Met name van de sociale interacties tussen de diverse kinderen kregen ze alleen de grote lijnen mee. Ze waren vooral geïnteresseerd in het verhaal, terwijl ik juist zo onder de indruk was over hoe Jacques Vriens zo scherp en levensecht gevoelens tussen de kinderen wist te schetsen.

Het verhaal is boeiend. De kinderen van het Kattenpleintje, waaronder Max, komen er achter dat hun speelpleintje opgemeten wordt en trekken de conclusie dat er stappen gezet zijn om de speelruimte te veranderen in parkeerplaatsen. Ze worden daar erg boos van en komen in verzet.Screenshot 2014-07-05 at 19.39.05

Aan de andere kant is er de buurtwinkel van de familie Neervens, met zoon Sjoerd, die uit een onderzoek hebben begrepen dat ze parkeerplaatsen voor de deur nodig hebben om niet failliet te gaan. Zo ontstaat er grote spanning tussen de vrienden Max en Sjoerd en is het erg spannend hoe dit voor alle partijen op een goede manier kan aflopen en of de vriendschap nog kans heeft te herstellen.

Screenshot 2014-07-05 at 19.39.34De manier waarop Jacques Vriens aan de ene kant een boeiend verhaal weet neer te zetten over keuzes (wel of geen parkeerplaatsen wanneer de buurtwinkel failliet dreigt te gaan) en aan de andere kant de interacties tussen kinderen zo mooi weet te beschrijven dat het compleet geloofwaardig is, maakt dit boek een absolute aanrader.

Ik ga zeker de andere boeken van deze serie (dit is het tweede deel, maar is prima “los” te lezen) ook aan mijn kinderen voorlezen, maar wacht dan wel tot ze wat ouder zijn. Ik denk dat ze dan nog veel meer uit het boek zullen halen en dat het ook aanleiding kan zijn tot interessante gesprekken wanneer ik naar hun mening vraag!

Max en de ontplofte vriendschap – Jacques Vriens
Deel twee van de serie Kinderen van het Kattenpleintje; illustraties van Annet Schaap
Hardcover, 112 pagina’s, Van Holkema & Warendorf
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

De melkweg school

Kelvin Klosmo is niet alleen nieuw op school, hij is nieuw in de Melkweg! Als …