Wild plukken: de alternatieve fruittuin

Screenshot 2014-04-24 at 06.52.30Wildplukken is een ongedwongen, informatief boek over het plukken van natuurgerijpte en onbespoten vruchten. Het boek vertelt ons dat het plukken en eten uit de natuur leuk en eenvoudig is. Het neemt ons mee naar de voorbereiding voorafgaand aan het plukken en naar een aantal vruchten met bijbehorende recepten. Bij het boek wordt daarnaast een handige uitvouwbare Wildplukkaart geleverd.

Recensie

Screenshot 2014-04-24 at 06.54.49Het boek leest lekker weg, heeft eenvoudig taalgebruik, is laagdrempelig en beeldend geschreven. Leuk detail is het vleugje humor dat terugkerend is in het boek. ‘Bij regenachtig weer een extra droge jas meenemen, brood en wat te drinken meenemen, want werken in de natuur maakt hongerig en als een zoen niet helpt, mag een middeltje tegen steken ook niet vergeten worden.’

Ook de vele kleurrijke foto’s zijn een fijne toevoeging. Dit laatste zorgt er voor dat dit ook een aantrekkelijk boek is om samen met de kinderen te bekijken. wildplukken3Hier thuis bekeken we samen de plaatjes, kwamen er gesprekken op gang over de natuur en ontstonden er leuke vragen over vruchten en insecten.

Het grootste gedeelte van het boek bestaat uit het hoofdstuk waarin 36 vruchten beschreven worden die je in Nederland en België zou kunnen oogsten. Dit hoofdstuk is onderverdeeld in ‘Omfietsvruchten’, vruchten die een omweg waard zijn, ‘Lekkere vruchten’ en de ‘Mwah vruchten’, wat niet de allerlekkerste vruchten zijn maar wel eetbaar (de bellenplant en de schijnaardbei bijvoorbeeld). Bij iedere vrucht wordt een recept beschreven.wildplukken2

De recepten (o.a. appels met kaneel uit de oven, bramenmuffins en frambozenazijn) zijn leuk! Ze zijn kort maar krachtig beschreven, stapsgewijs en wederom aangevuld met foto’s, eenvoudig te maken en daardoor ook leuk voor kinderen om het zelf te proberen. Ik word altijd blij van dit soort recepten, enthousiast en wat ongeduldig om het zelf te proberen.

wildplukken1In de bijgeleverd plukkaart staan niet alleen vruchten, zoals die in het boek, maar ook bladeren, zaden en bloemen. De naam, oogsttijd, vindplaats en toepassingen worden per plant genoemd. Met een partner die chefkok is, heb ik al mooie gerechten voorbij zien komen waarbij er bloemetjes verwerkt worden, precies de bloemetjes die ook in deze plukkaart staan. Zo leuk!

Na het lezen van dit boek (en die was zo uit!) ging er bij mij dus van alles kriebelen. Het is een beknopt boekje en nodigt uit om meer te lezen, meer te weten van het plukken in de natuur en meer te experimenteren. Ik ben enthousiast en heb al genoten van het samen zoeken, plukken en verwerken. Wat is er leuker dan dat: ik blij, partner blij, kids blij (want wat is het een leuke gezinsactiviteit, lekker plukken in de natuur). Geslaagd dus, zowel het boek als het plukken!

Wildplukken, de alternatieve fruittuin – Peter Kouwenhoven en Barbara Peters
Paperback, 152 pagina’s, incl. wildplukkaart, uitgeverij KNNV
Bestel dit boek hier >>>>

wildplukken4

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

4 tips om een leuke avond te organiseren met je kinderen

Kinderen zijn zeer creatief en verzinnen snel activiteiten waarmee zij zichzelf kunnen vermaken. Naast de …