De Smoezels maken er een potje van

De smoezels maken er een potje vanKen jij de Smoezels al?
Ze zijn groen en ze wassen zich niet.
Ze wonen op een grote berg met afval.
Alles wat jij lekker vindt, vindt een Smoezel vies.
Als de Smoezels niets te doen hebben,
gaan ze op hun huisdraak naar het strand.
Maar oma Smoezel vindt de zeelucht te schoon
en opa Smoezel houdt niet van water.
Hij duikt liever in de modder!

Recensie:
Of je de Smoezels nu al wel kent of nog niet… Eén ding is zeker! Zodra je kennis hebt gemaakt met De Smoezels ben je verknocht. Want deze groene wezentjes zijn eigenlijk alles wat niet mag. Ze wassen zich niet, want ze houden niet van schoon. Lekker vies willen ze zijn en hoe meer ze stinken, des te beter het is. Maar de reden waarom kinderen dol zullen zijn op de Smoezels is hun taalgebruik. Er komen nog wel eens uitspraken naar voren, die de papa’s en mama’s liever niet horen!

Zo roept papa nog al eens: “Dikke scheet en vlam in de pan.” Tja… daarmee scoor je bij veel meisjes en jongens natuurlijk hoge ogen!

smoezelsMet een boekenwurm in huis is elk boek dat er aantrekkelijk uit ziet al snel geliefd. Hoewel dit boek eerst afgekeurd wordt (te makkelijk mama…) bedenkt ze zich al snel als ze hoort dat er iets over een dikke scheet en een stinklaars in staat. Heel vreemd, maar toen was opeens haar interesse toch gewekt.

Al snel leest ze toch maar uit het boek, want zo veel viezigheid is gewoon te leuk om te laten liggen. Regelmatig hoor ik haar dan ook grinniken en natuurlijk worden juist de stukjes met “woorden die niet mogen” hardop voorgelezen. Want tja… als het in het boek staat, dan mag je het natuurlijk gewoon voorlezen.

De Smoezels maken er een potje van is een leesboekje voor jongens en meiden uit groep 4. Het is geschreven op het AVI E4 niveau, wat wil zeggen dat kinderen dit eind groep vier prima zelfstandig kunnen lezen. Door het aantrekkelijke onderwerp (vieze dingen) zal de nieuwsgierigheid gewekt worden en zullen ook de minder fanatieke lezers toch met plezier dit boekje lezen.

Nog een belangrijk punt: het lettertype dat gebruikt is in dit leesboekje is een speciaal lettertype dat beschikbaar is gesteld door IWAL Instituten voor Dyslexie. Door het gebruik van deze speciale letters is het boek ook prettig te lezen voor kinderen die dyslexie hebben.

De Smoezels maken er een potje van – Erhard Dietl
Leren lezen, 48 pagina’s, De Vier Windstreken
Bestel dit boek hier >>>>

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Zelf leren lezen met Stink AVI’s

Echt leren lezen is vooral oefenen. Eerst met letters en klanken, daarna met woordjes. Voordat …