Avé Caesar – Verhalen over de Romeinen in Nederland

Screenshot 2014-03-13 at 23.56.05Ongeveer vijftig jaar voor onze jaartelling stuurde Julius Caesar zijn soldaten naar Nederland. Pas vierhonderd jaar later verdwenen ze weer. Wat is er in die tijd allemaal gebeurd? 

Recensie

We hebben al een aantal boeken van Arend van Dam. Ik vind het erg leuk om ze aan mijn kinderen voor te lezen en zo een stukje algemene ontwikkeling mee te geven. Avé Caesar gaat over de tijd dat de Romeinen in Nederland waren. In tien hoofdstukken word je meegenomen door een periode van 450 jaar.

De verhalen zijn geschreven in “eenvoudige” taal, niet kinderlijk, maar wel goed te begrijpen door kinderen. Door het gebruik van korte zinnen is het boek ook goed te lezen door jonge kinderen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis.

Screenshot 2014-03-14 at 08.50.26Persoonlijk vind ik het boek inhoudelijk iets te ‘kindvriendelijk’, er wordt veel gesproken over de Romeinen die ‘vrienden wilden worden’ met de mensen die in De Lage Landen in nederzettingen woonden. In het vijfde hoofdstuk bijvoorbeeld, vecht het Romeinse leger onder leiding van Drusus tegen de Chauken: “Er werd hevig gevochten. Drusus won. Dat was goed nieuws. Maar na het winnen van het gevecht was het moeilijk om de Germaanse stammen uit te leggen dat hij eigenlijk gekomen was om vriendschap te sluiten“.

De Romeinen worden steeds als de “goeden” weggezet, en allen die met hen vriendjes werden ook. Dat de Romeinen “kwamen, zagen en overwonnen” werd natuurlijk door veel mensen destijds dankbaar aanvaard. De Romeinen brachten destijds veel goede dingen: rijkdom, ontwikkeling en ook bescherming tegen andere volken, maar het bleef natuurlijk gewoon het bezetten van grondgebieden. Los daarvan vond ik het een prachtig boek, vooral omdat het een mooi tijdsbeeld geeft van het leven in die periodes en mijn kinderen vonden het enorm interessant.

Screenshot 2014-03-14 at 08.50.40In veel hoofdstukken spelen kinderen een rol en kunnen we “meekijken” naar hoe er geleefd, gewerkt en gespeeld werd. Wat belangrijk was, wat er gegeten werd, hoe er gecommuniceerd werd. Allerlei interessante feiten passeren de revue. De schrijfstijl is erg prettig en alle verhalen waren interessant. De illustraties van Georgien Overwater en die zijn schitterend, ‘losjes’ getekend, maar vol detail en met humor.

Ik heb het boek voorgelezen aan mijn kinderen (7-10 jaar) en zowel mijn zonen als mijn dochter vonden het echt leuk om te luisteren. Het is echt een boek om over een tijd nog een keer voor te lezen, zodat een stukje vaderlandse geschiedenis ongemerkt blijft hangen.

Avé Caesar – Arend van Dam & Georgien Overwater
Hardcover, 36 pagina’s, Van Holkema & Warendorf
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Hoe fel de zon ook scheen – Arend van Dam

In de aanloop naar 4 & 5 mei 2020, vind ik het mooi om een …