Springende pinguïns en lachende hyena’s

Wist jij dat een pinguïn wel 1.80 meter hoog kan springen?
Dat een flamingo zijn eten alleen kan doorslikken als hij zijn kop ondersteboven houdt?
En dat een luiaard zo langzaam beweegt dat er groene algen in zijn vacht groeien?

In het boek Springende pinguïns en lachende hyena`s lees je 50 grappige, vreemde, vieze en bizarre feiten over dieren. Bij elk feit is een mooie illustratie gemaakt. Dit prentenboek is gemaakt ter ere van het vijftigjarig bestaan van zowel Uitgeverij Lemniscaat als de Vereniging Vrienden van Blijdorp.

Recensie.
Ik als dierenliefhebber ben erg benieuwd naar dit boek. Staan er inderdaad feiten in die ik nog niet weet en is het boek geschikt voor kinderen? De voorkant ziet er in ieder geval leuk uit. Op een roze achtergrond is een leuke illustratie gemaakt van een toren van dieren. Het eerste feit gaat over de tijger. Het is bekend dat de meeste katten niet van water houden, maar de tijger is dol op zwemmen. De sumatraanse tijger heeft zelfs zwemvliezen tussen zijn tenen. De illustratie die hierbij hoort is erg grappig. je ziet een tijger zwemmen tussen zeepaardjes en een duikboot met een poesje er in.

Als ik verder lees kom ik bij een feit over een struisvogel, de hersenen van een struisvogel zijn kleiner dan zijn oog. En ik lees over de otocopus, die heeft een rechthoekige pupil en maar liefst drie harten. Een nogal merkwaardig feitje lees ik over de rups, sommige soorten rupsen kunnen geweldig goed met poep gooien. Ze smijten hun uitwerpselen zo ver mogelijk weg, zodat de wespen die de rupsen willen opeten niet ruiken waar ze zitten. Een rups zo groot als een rijstkorrel kan zijn poep twintig tot dertig centimeter van zich af werpen. dat is te vergelijken met een volwassen man die zijn poep dertig tot veertig meter ver slingert.

Waarschijnlijk heeft de schrijver van Springende pinguïns en lachende hyena`s, “Jesse Goossens” dit boek gemaakt voor kinderen. Maar ik vond het ook erg leuk om dit boek te lezen. De feiten die er in staan zijn soms interessant en soms grappig en vaak leuk om te weten. De illustraties die gemaakt zijn door Gouden penseel-winnares Marije Tolman, zijn een erg leuke toevoeging bij de tekst. Dit boek lijkt mij geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 6. In eerste instantie om door vader of moeder voor te lezen en samen te lachen om de leuke plaatjes. En als je kind iets ouder is, kan het zelf de teksten lezen. Geschikt voor zowel jongens als meisjes en leuk om te hebben als je een dierenliefhebber bent.

Springende pinguïns en lachende hyena’s – Jesse Goosens & MarijeTolman
Prentenboek, hardcover, 103 pagina`s, Lemniscaat Rotterdam
Bestel dit boek hier >>>>


About Sigrid Metz

sigridmetz@gmail.com'
Trotse "mem" van zoon Niels (okt. 2009) en dochter Rixt (aug. 2012). Zoals de titel "mem"al aangeeft, wonen wij in friesland. Ik ben werkzaam als dierenartsassistente. Genieten doe ik van quality time met mijn gezin , maar ook van heerlijk rustig een tijdschrift lezen of leuke dingen te ondernemen met vriendinnen. Ik hoop dat jullie genieten van het lezen van mijn recensies.

Check Also

Ocean Bricks in Koninklijke Burgers’ Zoo [verslag]

Het is jaren geleden dat we met z’n vijven naar een dierentuin zijn geweest. Vandaag …