Groente en fruit niet altijd veilig voor zwangere vrouwen

Gezond eten is voor iedereen belangrijk, maar zeker als je zwanger bent is het zaak goed op te blijven letten met wat je eet. We kennen allemaal het lijstje van “verboden” producten die je niet mag eten als je in verwachting bent. Dus met kerstmis laat je de carpaccio aan je voorbij gaan en denkt het goed te doen met een lekkere salade. Hoewel dat heel gezond en verantwoord klinkt, blijkt dat toch anders te zijn.

Bestrijdingsmiddelen
Naar aanleiding van Europees Onderzoek heeft het Women in Europe for a Common Future (WECF) steekproeven gedaan in de Nederlandse supermarkten. Onderzocht werd de aanwezigheid van pesticiden en daarbij kwamen ze tot een verontrustende conclusie. Er werden in veel gevallen resten van hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen gevonden. Wanneer je weet dat de Europese Unie in 2009 al heeft besloten dat er geen hormoonverstorende chemicaliën mogen gebruikt worden op voedsel, is dit een onthutsende ontdekking. Zeker omdat het niet om uitzonderingen gaat, maar het in grote schaal voorkomt. Koop je aardbeien dan heb je een grote kans op vervuilde aardbeien; bij 55 % van de onderzochte aardbeien bleek er residuen van hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen op te zitten. Wanneer je een appel eet heb je de lot uit de loterij gevonden als je een appel vindt die deze gevaarlijke stoffen niet heeft: 90 % van de appels bevatten deze resten van deze verboden bestrijdingsmiddelen!

Laat de sla maar staan…
Even terug naar het “gezonde” alternatief voor je voorgerecht met de kerst. De zwangeren onder ons kunnen ook de sla maar beter aan hun voorbij gaan. Wanneer je het gehalte van hormoonverstorende  stoffen op sla bekijkt, is dit tot 136 x zoveel als de norm die wordt gehanteerd voor baby- en peutervoeding. Dit soort getallen zijn lastig te beoordelen voor de consument, omdat we vaak geen idee hebben van hoeveel de norm is en wat dat inhoudt. Hans Muilerman van Pan-Europe stelt het zo: “Een half pondje sla uit de Nederlandse winkels bevat gemiddeld meer stoffen met hormonale werking dan de anticonceptiepil. Duidelijker kan het niet gezegd worden lijkt mij. De sla kun je als zwangere dus maar beter laten staan.
Andere groente en fruit soorten waar je mee moet oppassen zijn:  tomaten, komkommers, appels, aardbeien, rode en zwarte aalbessen, kropsla, sperzieboon, druiven, kersen,  nectarines en peren. Maar wat kun je dan wel met een gerust hart eten?

Advies van WECF
Het WECF adviseert zwangere en borstvoeding gevende vrouwen om zoveel mogelijk te kiezen voor biologische producten. Dit advies geldt ook voor het bereiden van baby- en kindervoeding. Hormoonverstorende stoffen zijn erg gevaarlijk voor het ongeboren kind en baby’s. Zeker tijdens de zwangerschap kan een kleine dosis al onomkeerbare schade veroorzaken bij het ongeboren kind. Volgens de nieuwste studies in de wetenschap kan dit mogelijk leiden tot hersenschade, verminderde vruchtbaarheid, en chronische ziekten bevorderen zoals diabetes, borst- of prostaatkanker.

Veilige keuze’s
Naast de keuze voor biologische groente en fruit zijn er ook een aantal groentesoorten die je gelukkig nog wel onbezorgd kunt eten als zwangere. Vooral de kolen zijn vaak een goed alternatief: Bloemkool, broccoli, Chinese kool, rode en witte kool, uien, champignons, courgette en rode biet zijn allemaal groenten die je veilig kunt eten omdat daar geen of slechts heel weinig restanten van pesticiden op zijn aangetroffen.
Het WECF zet zich in voor een gezond leefmilieu voor iedereen. Speciaal om de bewustwording groter te maken en met als doel een veilige omgeving voor baby’s en kinderen te creëren lanceerde het WECF de website Een veilig Nest. Deze website voorziet ouders van duidelijke informatie. Er is een samenwerkingsverband met wetenschappers en pleit zowel in Den Haag als Brussel voor strengere wetgeving.

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Gezond koken voor kinderen met deze tips

Vind je het moeilijk om gezond te koken voor je kids? Je bent niet de …

Share
Share