Gewoon Lisa

In dit handzame boekje is Lisa (ik-figuur) het hoofdpersonage. Welke Lisa? Gewoon Lisa! Vanaf het moment dat Lisa zo wordt aangesproken – omdat er nog drie Lisa’s in haar klas zijn – leren we haar beter kennen. Ze voert gesprekken met Augustine Dupre (Frans, woont in het kelderappartement), ventileert allerlei opvattingen over Sammy Springer uit haar klas (stom, houdt van leeuwenpoep) en over mevrouw Luther (buurvrouw en juf), die ze een beetje vreemd en eenzaam vindt. Lisa doet niets liever dan stripjes tekenen en Superplannen bedenken met Mimi, haar beste vriendin van de hele wereld.  Gewoon Lisa bedenkt een Superplan voor mevrouw Luther en Wokkel, haar kat. De bedoeling is goed, maar alles loopt uit de hand als Wokkel zoekraakt en haar plan heel anders wordt uitgelegd.

Recensie
Wat een grappig boek is Gewoon Lisa. Ik heb het voorgelezen aan mijn dochter van 6, het is eigenlijk bestemd voor meisjes vanaf 7 jaar. Eigenlijk vind ik het net meer een boek om zelf te lezen dan om voor te lezen, maar toch. Ons meisje van 6 kan erg goed lezen, maar dit is toch wel een dik boek voor haar.

De hoofdpersoon van Gewoon Lisais, je raadt het al, Lisa. Eigenlijk is het een dagboek waarin Lisa vertelt wat ze allemaal meemaakt en vooral wat ze stom en leuk vindt.  Er zijn best veel stomme dingen in het leven van en meisje van 7, maar gelukkig is zijn er ook genoeg leuke dingen.
Het boek is vlot geschreven en bestaat uit veel dialogen en gesprekjes van Lisa met zichzelf. Er staan veel kleine zwart-wit tekeningetjes in, die het verhaal aanvullen en vol humor zijn.
Lisa maakt ook voortdurend lijstjes, met dingen die ze weer van mevrouw Luther, de overbuurvrouw, vindt, of dingen die leuk zijn om op school te doen, of …, om maar een paar voorbeelden te noemen.
Als je Lisa hoort praten, hoor je echt een meisje van deze tijd praten.  Alles is ‘helemaal 100 procent …’, al bijna net een puber.

Lisa is erg geïnteresseerd in Superhelden en zou het liefst er zelf ook eentje zijn. Ze is dan ook heel goed in Superplannen bedenken. De uitvoering kent soms nog wel wat haken en ogen.
De beste vriendin van Lisa is Mimi, ze voeren graag samen de Superplannen uit, maar kijken het liefst naar het meest geweldige televisieprogramma dat er bestaat: ‘Doodgewoon Dapper’.

Lisa heeft een Superplan bedacht om haar overbuurvrouw, mevrouw Luther die haar been in oranje gips heeft, te verrassen. Wokkel haar kat is namelijk bang voor het gips, en dat moet mevrouw Luther toch wel erg verdrietig maken … De uitvoering van het Superplan is niet eenvoudig, maar daarover lees je alles in Gewoon Lisa.

Gewoon Lisa is een erg leuk boek voor jonge meisjes, vooral om zelf te lezen. Persoonlijk vind ik het niet een heel leuk voorleesboek, al leest het als een trein en is het verhaal erg leuk! Het zou leuk zijn als hier in de toekomst meer delen van verschijnen!

Gewoon Lisa – Charise Harper
kinderboek, hardcover, 144 pagina´s, Querido Kinderboek
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Zelf leren lezen met Stink AVI’s

Echt leren lezen is vooral oefenen. Eerst met letters en klanken, daarna met woordjes. Voordat …