Annabel

In 1968, in het verre noordoosten van Canada, waar de mannen jagen en de vrouwen thuisblijven, wordt een mysterieus kind geboren; een baby met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsdelen. Er zijn maar drie mensen op de hoogte van het geheim: de beide ouders, Jacinta en Treadway Blake, en hun discrete buurvrouw.

Treadway, een man van weinig woorden maar stevige principes, besluit de pasgeborene als jongen op te voeden. Dit tot groot verdriet van Jacinta. Zo begint de kleine Wayne zijn leven als jongen. Maar zelfs in de ruige mannenwereld van zijn vader voelt hij de aanwezigheid van zijn schaduwzelf – het meisje dat hij in gedachten Annabel noemt. Wanneer Wayne in de puberteit komt, wordt zijn lichaam het strijdtoneel van seksuele ontdekkingen en zijn ware identiteit. Jarenlang krijgt hij medicijnen om jongen te blijven, maar dat blijkt niet altijd succesvol. Na verloop van tijd kan hij ogenschijnlijk leven met zijn interseksuele status en studeert succesvol af aan een Technische Universiteit.

Recensie
De roman Annabel begint als Graham Montague samen met zijn dochter in een kano op de rivier vaart. Het meisje Annabel maakt een onverhoedse beweging, Graham is blind. De kano slaat om, ze kunnen geen van beiden zwemmen en Graham en Annabel verdrinken. Thomesina, de vrouw van Graham en de moeder van Annabel, is bij Jacinta’s bevalling. En op het moment dat de twee verdrinken, wordt de baby van Jacinta en Treadway geboren.
Het is een bijzondere baby. Het is geen jongen, het is geen meisje, het is een hermafrodiet. Vooral Treadway vindt dit erg moeilijk en neemt het besluit dat de baby als jongen door het leven zal gaan en Wayne zal heten.

Wayne ontwikkelt zich niet als een doorsnee jongen en voelt zich ook niet gelukkig als jongen. Zijn moeder ziet in hem altijd het meisje dat het kind niet mocht worden. Wayne is zich pas rond zijn 17e bewust van wie hij eigenlijk is. Uiteindelijk besluit hij te stoppen met de medicijnen die zijn vrouwelijke trekken onderdrukken en een man van hem maken. Met alle gevolgen van dien.

Ik vind Annabel een prachtige roman. Naast de worsteling van alle hoofdpersonen om het geheim rond Wayne een rol in hun leven te geven, geeft het boek een mooi beeld van het harde leven in het noordoosten van de Verenigde Staten, in Labrador.

Kathleen Winter heeft het verhaal op gevoelvolle wijze beschreven. Ze weet waar ze het over heeft en heeft een prachtige schrijfstijl. Ze heeft oog voor alle verschillende perspectieven: de vader die het maar ingewikkeld vindt en zijn kind als zoon wil opvoeden, de moeder die haar dochter mist, Wayne die niet happy is als jongen en man en Thomesina die in Wayne haar verloren dochter Annabel probeert terug te vinden.
Beschrijvingen van het dagelijks leven, de natuur, het plaatsje Croydon Harbour, het ziekenhuis, de school, de feestjes waaraan Wayne zich probeert te onttrekken en zijn vriendinnetje Wally. Je ziet alles en iedereen voor je.

Annabel is met recht een van de mooiste boeken die ik het afgelopen jaar heb gelezen. Het boeide me, het raakte me en laat me niet los.

Annabel – Kathleen Winter
roman, paperback, 368 pagina´s, House of Books B.V.
Bestel dit boek hier via Bol.com>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Shuggie Bain

‘Een hartverscheurend verhaal over verslaving, verlating en identiteit.’ zo roept Time Magazine. Winnaar van de …