Quick Scan voor huisartsen

Als er een vrouw bij de huisarts komt met een onbedoelde zwangerschap, weten veel huisartsen niet wat zij hiermee moeten doen. Zij zijn niet goed op de hoogte van wat zij voor deze vrouwen kunnen betekenen. Toch is zo een eerste afspraak bij een huisarts erg belangrijk voor zo een vrouw. Vaak weten zij namelijk nog niet wat ze met de foetus willen doen en staan dus nog open voor allerlei mogelijkheden.

Omdat er op dit gebied ook nog geen richtlijnen waren voor huisartsen hoe zij de vrouwen hierin kunnen begeleiden heeft Fiom nu in samenwerking met een aantal huisartsen een Quick Scan ontwikkeld. Hierin staan vragen en aandachtspunten die nodig zijn bij het maken van deze belangrijke beslissing in het leven van de vrouwen. Deze methode helpt ook de huisartsen om de vrouwen zo goed mogelijk te adviseren en te ondersteunen en wanneer dit nodig is, ze door te sturen naar specialisten die hen gespecialiseerd advies kunnen bieden.

’Juist die specifieke hulpverlening is zo belangrijk bij het maken van een weloverwogen keuze’, zegt Van der Heij, initiatiefnemer bij Fiom. ‘In een korte tijd moet de vrouw een keuze maken die van invloed is op haar leven. Hierbij is het belangrijk dat zij op de hoogte is van de opties die zij heeft en welke optie voor op dit moment in haar leven de beste optie is. Huisartsen kunnen in de eerste aanzet hiertoe een belangrijke rol spelen. We hopen dat de Quick scan ze hiermee kan helpen.’

De Quick Scan is afgelopen week uitgegeven aan alle huisartsen.

Share

About Glynnis

glynnisclaver@msn.com'
Share
Share